Свет

Обесио се Британац који је ратовао за Украјину

Грега је, да оде у Украјину, инспирисала бивша премијерка Лиз Трас
Обесио се Британац који је ратовао за Украјину© Sean Gallup/Getty Images

Двадесетпетогодишњи Британац Хари Грег који се борио за Украјину, извршио је самоубиство вешањем по повратку у Велику Британију, јављају острвски медији, позивајући се на информације из званичне истраге.

Грег, кога је бивша премијерка Лиз Трас инспирисала да оде у Украјину, наводно је патио од посттрауматског стресног поремећаја, и према тврдњама његове мајке, није добио адекватну помоћ.

У фебруару 2022, Трас, која је тада била министарка спољних послова, рекла је на националној телевизији да ће "апсолутно" подржати држављане Велике Британије који иду да се боре за Украјину. 

Њена изјава уследила је након што су кијевски званичници позвали стране добровољце да се придруже борби. 

"Народ Украјине се бори за слободу и демократију, не само за Украјину већ и за целу Европу. Ако људи желе да подрже ту борбу, ја ћу их подржати у томе", рекла је тада.

Њени коментари били су у супротности са ставом владе, која је тврдила да свако ко се "бори или помаже другима који су укључени у сукоб" може бити кривично гоњен по повратку у Уједињено Краљевство.

Према извештају Грегове мајке, како цитира "Дејли мејл", њен син, чије је једино војно искуство било шест година у кадетима војске од 11. године, одлучио је да отпутује у Украјину након што је чуо њену изјаву.

"Тешко је патио од пострауматског сттресног поремећаја јер се борио на линијама фронта у Украјини. Ту му, нажалост, није било помоћи", додала је она у изјави у Жупанијском суду, а пренели су медији. 

Прошлог јула, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да странце који се боре на страни Кијева, као и националне владе које прикривају своје присуство, треба подсетити да су западни плаћеници "легитимне мете" руске војске.

Више од 5.800 страних плаћеника, углавном из Пољске, САД и Велике Британије, убијено је у Украјини откако је Москва почела Специјалну војну операцију у фебруару 2022, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу у децембру прошле године.

image