Свет

Си Ђинпинг се састао са Марком Рутеом у Пекингу

Кинески председник Си Ђинпинг поздравио одлуку холандских компанија да инвестирају у Кину и изразио наду да ће Холандија обезбедити фер и транспaрентно окружење за кинеске компаније
Си Ђинпинг се састао са Марком Рутеом у Пекингу© AP Photo/Omar Havana

Кинески председник Си Ђинпинг састао се данас у Пекингу са холандским премијером Марком Рутеом, са којим је разговарао о билатералним односима двеју земаља и унапређењу трговинских односа.

Си је истакао да се последњих година односи Кине и Холандије развијају брзо и стабилно, као и да сарадња у различитим односима наставља да се продубљује, пренела је агенција Синхуа.

''Холандија је била прва ''капија'' сарадње Кине и ЕУ, и Кина је вољна да одржи размену са Холандијом на свим нивоима и промовише развој отвореног партнерства између Кине и Холандије'', рекао је Си.

Oн је поздравио одлуку холандских компанија да инвестирају у Кину и изразио наду да ће Холандија обезбедити фер и транспaрентно окружење за кинеске компаније.

Руте је изјавио да ''раздвајање и прекидање веза'' није опција за холандску владу, јер, како је рекао, свака акција која штети развојним интересима Кине, штети и Холандији.

''Хвала Кини што је омогућила 15 дана безвизног третмана за холандске држављане који путују у Кину. Холандија негује своје пријатељске односе са Кином и спремна је да настави да продубљује партнерство са Кином'', рекао је Руте.

Западни медији последњих недеља пишу да је главни фаворит за генералног секретара НАТО-а управо одлазећи холандски премијер Марк Руте.

image