Свет

ЕУ тражи излаз: Како доћи до кључних метала након кинеског ограничења извоза

Проблем је у томе што је стање у европском металуршком сектору већ тешко, а предлог компанијама да уложе десетине милиона евра у производњу галијума ситуацију чини још гором
ЕУ тражи излаз: Како доћи до кључних метала након кинеског ограничења извозаwww.globallookpress.com © Wang Huan

Европска унија је хитно позвала компаније које се баве производњом алуминијума и цинка да испитају могућност производње сада критичних метала галијума и германијума будући да је Кина увела мере ограничења извоза ових метала неопходних у индустрији полупроводника.

Ова одлука Пекинга, која ступа на снагу 1. августа, изазвала је панику у Бриселу, Вашингтону и Токију у тежњи да се поменути материјали пронађу ван највеће азијске привреде а уједно већинског произвођача светског галијума и германијума.

ЕУ се обратила грчком произвођачу алуминијума "Митилинос енерџи & металс" инсистирајући на томе да уврсти производњу галијума као нуспроизвода у својој рафинерији која претвара боксит у глиницу (алуминјумов-оксид), пренео је "Фајненшел тајмс".

ЕУ иначе набавља 71 одсто свог галијума и 45 одсто германијума из Кине, а постоји тек неколико компанија изван те азијске земље које могу да производе метале високе чистоће који се користе у производњи чипова, соларних фотонапонских ћелија и оптичких влакна.

Међутим, проблем је у томе што је стање у европском металуршком сектору већ тешко, а предлог компанијама да уложе десетине милиона евра у производњу галијума а без државне подршке која би допринела да се изборе с високим трошковима енергије у региону и растућом инфлацијом, ситуацију чини још гором.

"Схватамо да Кина може да нам заврне руку. Европа је рекла – хајде да повећамо производњу, рафинерије глинице то могу да поднесу, али последњи пут када сам осмотрио ситуацију, половина произвођача је престала да послује. Када не можете конкурентно да произведете своју главну робу јер су услови тако апсурдно проблематични, можда би било идиотски улагати у нуспроизвод који је галијум", истакао је један од руководиоца горепоменуте грчке фирме Ник Керамидас.

Подаци агенције "Фастмаркетс" показали су да је цена галијума порасла за 28 одсто од кинеске објаве.

Ово иначе није први пут да се Брисел суочава с несташицом узрокованом кинеским акцијама. Унија је раније уложила сличне напоре да повећа домаћу производњу магнезијума након што је Кина смањила производњу 2021. године због несташице енергије.

Ограничење извоза материјала који су кључни и за зелену транзицију из Пекинга уследило је након што је Холандија следила Јапан и САД у ограничавању продаје врхунске опреме за производњу чипова у иностранству.

image