Свет

Си Ђинпинг позвао САД: Не мешајте се у развој Кине

Треба да се крећемо једни ка другима, формирамо праву стратешку перцепцију, правилно бавимо осетљивим питањима и да одржавамо замах стабилизације кинеско-америчких односа, оценио је кинески лидер
Си Ђинпинг позвао САД: Не мешајте се у развој Кине© Lintao Zhang/Getty Images

Кина и САД треба да помогну једна другој да се развијају у различитим областима, а не да се мешају, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг данас на састанку са представницима америчке пословне, стратешке и академске заједнице у Великој сали народа у Пекингу.

"У тренутној ситуацији, заједнички интереси Кине и Сједињених Држава нису смањени, већ су порасли. Без обзира да ли се ради о традиционалним областима попут трговине, економије и пољопривреде, или новим областима укључујући климатске промене и вештачку интелигенцију, Кина и Сједињене Државе треба да помажу једна другој у развоју, а не да се мешају", казао је Си Ђинпинг.

Он је истакао да промовисање глобалног економског опоравка и решавање хитних међународних и регионалних питања захтевају координацију и сарадњу између Кине и Сједињених Држава.

"Треба да се крећемо једни ка другима, да формирамо праву стратешку перцепцију, да се правилно бавимо осетљивим питањима, да одржавамо замах стабилизације кинеско-америчких односа и да активно тражимо прави пут коегзистенције и промовишемо одржив, стабилан и здрав развој односа Кине и САД", указао је кинески лидер.

Додао је да су кинеско-амерички односи један од најважнијих билатералних односа на свету, као и све док се обе стране међусобно посматрају као партнери, поштују једна другу, мирно коегзистирају и учествују у обострано корисној сарадњи, односи Кине и САД ће се побољшавати.

Наиме, Ројтерс је претходно пренео да је око 20 фирми позвано да учествује на састанку према два извора упозната с питањем, као и да је разговор трајао око 90 минута.

Извори нису коментарисали тему састанка, који су организовали Национални комитет односа САД и Кине, Бизнис савета САД и Кине и аналитичког центра "Ејжа сосајети" (Asia Society).

Према извештајима кинеских медија, разговорима су присуствовали Стивен Шварцман, суоснивач и извршни директор фирме приватног капитала "Блекстоун" (Blackstone), Раџ Субраманиам, директор америчке фирме "Федекс" (FedX) и Кристијан Амон и директор фирме произвођача чипова "Калком" (Qualcomm).

У видео снимку који су објавили кинески медији, присутни су приказани како седе у квадратној формацији око велике црвене, наранџасте и зелене цветне инсталације, у Великој сали народа, резервисаној за важне догађаје.

Те три компаније нису коментарисале састанак.

На претходном састанку Сија са страним пословним лидерима у Сан Франциску у новембру, кинески премијер дочекан је овацијама на свечаној вечери.

Кинески премијер Ли Ћијанг се претходно није састао са страним бизнисменима на Кинеском развојом форуму одржаном 24. и 25. марта у Пекингу.

Како наводи Ројтерс, Кина ове године циља на пораст економије, након што су се стране инвестиције у земљи смањиле за осам одсто претходне године, јер је забринутост инвеститора порасла услед закона против шпијунаже, забране изласка и рације на консултантске куће.

image