Свет

Конгрес САД договорио наставак војне помоћи Тајвану

Америка као и већина земаља, не признаје Тајван као државу, али војно помаже острво и сматра кинеску политику према провинцији "претећом"
Конгрес САД договорио наставак војне помоћи Тајвану© Tanjug/АП

Двопартијска делегација Конгреса донела је одлуку о наставку америчке војне помоћи кинеском региону Тајван у вредности од 300 милиона долара, уз додатних 400 милиона долара намењених за смањење кинеског утицаја у региону, пренео је АП.

"Настављамо да уверавамо наше колеге да је стратешки однос кључан за безбедност региона у будућности. То укључује снажну тајванску поморску стратегију, као и планове како да сарађујемо на заједничким циљевима и супротставимо се Кини у њеним све агресивнијим акцијама у региону", рекао је председник Подкомитета конгреса за обавештајне послове и специјалне операције Џек Бергман, који предводи двопартијску делегацију.

САД не признају званично Тајван, али војно помаже острво и сматра кинеску политику према провинцији "претећом", наводи агенција.

Раније овог месеца, заменица председника кинеског региона Тајван Сјао Би-Ким боравила је у приватној посети САД, а портпарол кинеске амбасаде у САД Лиу Пенђу поручио је да се Кина снажно противи сваком облику званичне интеракције између САД и кинеског региона Тајвана.

image