Свет

"Тајмс": Време је да разговарамо о паду Кијева

Догађаји на фронту приморавају Лондон, Вашингтон, Париз и Брисел да се припреме за пропаст украјинске војске
"Тајмс": Време је да разговарамо о паду Кијева© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Док се Запад оглушивао о украјинске позиве за више муниције и оружја и док су у САД трајале расправе о томе да ли ће бити усвојен пакет помоћи од 60 милијарди долара, руска војска је продрла до Кијева – ово је сценарио из ноћне море који разматрају спонзори режима Владимира Зеленског, упозорава колумниста британског "Тајмса" Ијан Мартин.

Догађаји на фронту приморавају Лондон, Вашингтон, Париз и Брисел да се припреме за "катастрофални колапс" украјинске војске, која болује од акутне несташице оружја и муниције.

Супротно преовлађујућем мишљењу да ће сукоб бити замрзнут и да ниједна страна неће моћи да стекне одлучујућу предност, жестоке борбе се настављају на првим линијама фронта. Штавише, постоји реалан ризик од потискивања украјинских снага и кризе која прети да засени предстојећи јубиларни самит НАТО-а у Вашингтону у јулу поводом 75 година постојања Алијансе, предвиђа аутор чланка.

Успех Русије ће имати "фаталне последице" по Украјину, али ће и приморати јасно подељен Запад да начини избор да ли ће послати своје трупе на фронт. Док Француска прети да ће то учинити, друге земље, попут Немачке, томе се категорично противе.

image