Свет

Нису сви исти: "Мирор" пронашао домаће "издајнике" који се боре на страни Путина

Ова двојица ће се, како констатује овај лист, суочити са дугогодишњом затворском казном ако се уопште врате у Британију. Пуковник каже да није искључено да ће им бити суђено на основу закона о борби против тероризма
Нису сви исти: "Мирор" пронашао домаће "издајнике" који се боре на страни ПутинаGetty © Geovien So/Pacific Press/LightRocket

Бен Стимсон и Ејден Минис су први Британци за које је поуздано утврђено да се боре на руској страни у Украјини, извештава лондонски "Мирор".

Стимсон је недавно објавио видео-снимак на коме се види у униформи са руским обележјима. На другом снимку, он отворено каже да се бори за Русију, додајући: "Свако има свој избор. Многи страни добровољци прешли су на руску страну."

Стимсонов "најбољи пријатељ у руској војсци" је Ејден Минис, бивши члан Националног фронта, који за себе каже да је сада деминер у руској војсци.

Бивши командант британске војске пуковник Ричард Кемп је тим поводом изјавио: "Ова двојица су апсолутна срамота и издајници, који по повратку у Британију треба да буду ухапшени и затворени."

И један и други се, констатује "Мирор", суочавају са дугогодишњом затворском казном ако се уопште врате у Британију. Стимсон је припадник бригаде "Пјатнашка".

Стимсон је, како наводи британски лист, већ у Британији осуђен за "тероризам", зато што се 2015. године борио на страни побуњених руских милиција у Доњецку. У једном интервјуу је потврдио да је постао "војник Новорусије", а ухапшен је 2017, одмах по повратку у Британију.

За себе је рекао да је "незапослени припадник радничке класе", што вероватно имплицира оптужбе за комунизам.

После повратка у Русију, Стимсон је рекао и да је 2015. учествовао у бици код Дебаљцева.

У фебруару је продао сву своју имовину у Британији и поново одлетео за Москву, одакле је саопштио: "Надам да ме британска полиција неће поново ухапсити да ме оптужи за злочине које нисам починио."

Недавно је Стимсон поставио нови видео-снимак, под насловом: "Повратак у Русију с љубављу", што је у Британији очигледно злочин. На овом снимку, Стимсон поручује: "Сваки човек има свој избор, ми радимо оно за шта верујемо да је исправно. Нисам никакав терориста, запамтите то."

Стимсонов 76-годишњи отац Мартин, бивши фолк певач из Мослија код Манчестера, тврди да се одрекао свог сина.

Али Стимсон му је одговорио: "Мој отац је кретен, који се према свом псу опходи боље него према деци. Отац ме је пријавио када сам отишао у Доњецк, зато што он подржава Кијев."

И фотографије Стимсоновог ратна друга Ејдена Миниса, у униформи са руским ознакама, могу се пронаћи на друштвеним мрежама. Не некима он позира са ирском заставом. Минис је недавно изјавио: "Моје породица је из Ирске. Али, овде је реч и о идеологији."

Себе назива "З патриотом", а за Путина каже да је "највећи политичар на свету".

Пуковник Кемп их назива издајницима: "Они су издајници. У саопштењу Министарства унутрашњих послова се јасно наводи: `Свака особа која путује из Британије у зону сукоба како би се укључила у незаконите активности треба да очекује хапшење по повратку.`"

Није искључено ни да ће им у Британији судити на основу закона о борби против тероризма. Пуковник каже да о томе треба да одлучи антитерористичка полиција.

"Мирор" додаје да је већину ствари могуће сагледати са више страна, "осим ако је реч о о руском илегалном рату у Украјини и ако сте Британац."

Новинар овог листа тврди да је неко време провео са украјинским војницима, од којих је слушао "инспиративне приче о борби против Русије" и да он поуздано "зна да су њихове приче о злочинима почињеним у Бучи истините."

Ако изаберете да се борите на страни Русије, како у правом гебелсовском маниру упозорава британски новинар, "онда треба да знате да сте изабрали да ратујете на страни британских непријатеља."

image