Свет

Зеленски Западу: Шаљите нам ПВО системе да бисмо подигли наталитет

Више ракета и склоништа могли би да мотивишу Украјинце да праве децу, тврди Зеленски
Зеленски Западу: Шаљите нам ПВО системе да бисмо подигли наталитетGetty © Marcus Yam / Contributor

Кијеву је потребно више система противваздушне одбране како би Украјинци правили децу, изјавио је председник Владимир Зеленски. Украјина тренутно има најнижу стопу фертилитета на свету.

Питање демографије појавило се током састанка Зеленског са студентима у Сумију, граду близу границе са Русијом, када га је неко питао да ли постоје планови за финансијску подршку новим родитељима.

"Не требају нам само финансијски подстицаји, јер по мом мишљењу финансије помажу, али не стимулишу рађање током рата", рекао је Зеленски. "Помоћ, да. Али што се тиче рађања, чини ми се да је то углавном питање безбедности".

Влада треба да постави склоништа у школе и вртиће, додао је он, као и да од страних партнера добије "најновије технологије када је у питању противваздушна одбрана", да их производи у земљи и "о томе информише друштво".

Зеленски је даље тврдио да ће доћи до "бејби бума" након што се сукоб заврши и милиони Украјинаца који су напустили земљу врате из иностранства "уверени у боље сутра и будућност Украјине".

Укупна стопа фертилитета у Украјини – просечан број беба по жени у репродуктивном добу – тренутно је 0,7, што је најнижа стопа на свету.

На демографију земље додатно су утицали масовни егзодус на Запад и значајне жртве у сукобу - толико да је сам опстанак земље доведен у питање, упозорио је раније ове године истраживачки центар који финансира влада.

"Очекивани животни век мушкараца се смањио са 66-67 година пре рата на 57-58 година", рекла је Ела Либанова, шефица Института за демографију и друштвене студије Националне академије наука Украјине. Само четири афричке земље – Чад, Нигерија, Лесото и Централноафричка Република – имају краћи животни век.

Прошлог јуна, Украјински институт за будућност (УИФ) проценио је да је у земљи остало само 29 милиона људи – што је мање у односу на 52 милиона 1991. године, када је Украјина прогласила независност. Ове процене су укључивале и становнике региона који су се вратили Русији.

Влада је проценила број украјинских избеглица у иностранству на преко шест милиона. Док се Кијев нада да ће се већина њих на крају вратити, УИФ процењује да већина нема интереса да се врати.

image