Србија и Балкан

Дачић упитао немачку министарку: Аналена, где си била до сада?

Шеф српске дипломатије је немачку министарку подсетио да се прекрајање граница Србије до сада није "рачунало"
Дачић упитао немачку министарку: Аналена, где си била до сада?© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић је поводом изјава његове немачке колегинице Аналене Бербок током посете Босни и Херцеговини, истакао да принцип очувања територијалног интегритета мора бити универзалан.  

Дачић је, у емисији "Фокус" на ТВ Б92, цитирајући немачку министарку да је "прекрајање граница отров који уништава Европу", упитао где је она била до сада.

"Где си Аналена била до сада. Ми то причамо већ 30 година. Наше границе се прекрајају, али то је изгледа нормално и не рачуна се. Рачуна се од сада. Било је потребно да се прекрајају границе Србије, а сада је то отров", констатовао је он.

Дачић је подсетио да, када је реч о БиХ, треба да се прича о унитаризму и ревизији Дејтонског споразума што бошњачка страна жели.

"Дејтонски споразум је базиран на равноправности народа и ентинета. Не могу се доносити одлуке које излазе из Дејтона. БиХ је држава заснована консензусом", додао је он.

Дачић је нагласио да је реч о двоструким стандардима и приказивању Срба реметилачким фактором.

"Нису Срби реметилачки фактор, већ траже равноправност, поштовање и права која имају у БиХ. Зато ми треба да инсистирамо да очување и заштита територијалног интегритета буде универзално", подвукао је он и указао да се не сме запоставити да Бербок припада кругу оних који воде жестоку политику против српских интереса.

image