Свет

Не може а да не помене Русију: Бербокова брани Западни Балкан од утицаја Москве

Немачка министарка спољних послова је, пред одлазак у Црну Гору и БиХ, поручила да је забринута због руског утицаја на Западни Балкан и додала да се ЕУ супротставља "фантазијама о отцепљењу" у БиХ
Не може а да не помене Русију: Бербокова брани Западни Балкан од утицаја Москве© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је данас, уочи доласка у Црну Гору и у Босну и Херцеговину, да не сме да се дозволи да било где у Европи "имамо сиве зоне" и да се "заједничким напорима мора учинити све да се затвори све што Русија може да искористи за своју политику дестабилизације, дезинформације и инфилтрације".

"То подразумева подршку земљама Западног Балкана у јачању њихових демократских институција, побољшање њихове отпорности и пружање економске перспективе људима", додала је.

Бербокова је навела да је земљама Западног Балкана потребна подршка да ојачају своје демократске институције, побољшају њихову отпорност и понуде својим грађанима економске перспективе.

"Као ЕУ имамо заједнички домаћи задатак да се и сами поставимо на прави пут за будућност, док приносимо више столица за европски сто. Само заједно ћемо успети да у Европи излијемо чврст темељ за мир, слободу и безбедност", додала је.

Бербок је казала да ће у Подгорици бити речи о томе како Црна Гора може још боље да напредује у реформама владавине права и у борби против корупције и организованог криминала и како је ЕУ "може у томе подржати".

Она се дотакла и прикључења Црне Горе Европској унији:

"У процесу приступања ЕУ, Црна Гора је себи поставила амбициозну агенду и сада је поново одлучно следи. Желимо овај нови замах заједно да искористимо и пратимо Црну Гору на њеном путу у ЕУ као близак партнер и добар пријатељ."

Претња Републици Републици Српској?

Истакла је да се Босна и Херцеговина налази на кључној раскрсници у процесу приступања, а прошле године је Европско веће одлучило да се отворе приступни преговори чим за то буду испуњени критеријуми.

"На путу ка ЕУ, одговорни у Сарајеву морају корак по корак да приступе неопходним реформама. Усвајање закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма био је један такав европски реформски корак. С обзиром на октобарске локалне изборе кључно је да се сада заврши реформа изборног закона с пакетом интегритета изборног процеса", рекла је.

Додала је да су слободни и поштени избори темељ демократског друштва.

"Ми се одлучно супротстављамо свим онима који својим фантазијама о отцепљењу Босни и Херцеговини постављају препреке на путу ка ЕУ и доводе у питање европске вредности", поручила је она.

image