Свет

Традиционални марш за мир у Берлину: Борбена готовост? Никад више (ВИДЕО)

Демонстранти позивају на мировне преговоре о Украјини
Традиционални марш за мир у Берлину: Борбена готовост? Никад више (ВИДЕО)www.globallookpress.com © IMAGO/Peter Hartenfeser

У Берлину се одржавају демонстрације за мировне преговоре у Украјини и против умешаности Немачке у украјински сукоб, у којима учествује неколико хиљада људи, јављају "РИА Новости".

Наиме, маршеви за мир одржавају се сваке године вече пред Васкрс већ дуги низ година.

Највећи марш ове године организује покрет "Фриденскоординација", који обједињује различите мировне иницијативе.

Демонстранти су се окупили у један сат после подне у Улици Карл Маркс у источном Берлину, а организатори су унапред најавили да ће бити 6.000 учесника.

Протест се одвија под слоганом "Борбена готовост? Никад више". Многи демонстранти носе руско-немачке и палестинске заставе.

"Влада жели да Бундесвер и становништво буду борбено спремни. Сматрају да европска безбедносна политика сада може да буде усмерена само против Русије", навели су организатори демонстрација.

Демонстранти позивају на мировне преговоре о Украјини.

"Лудо је да зелени политичари из својих удобних станова позивају Украјинце да уђу у ровове", казао је Михаел фон дер Шуленбург, бивши дипломата у ОЕБС-у.

Такође траже да се зауставе испоруке оружја зонама сукоба, да се тежи ка светском миру и паневропском систему безбедности уз учешће Руске Федерације.

image
VV inauguration
banner