Србија и Балкан

Стано: ЕУ се радује сарадњи са новом Владом Србије

Петер Стано је навео да су разговори о укидању мера против тзв. Косова у току, али да нема коначне одлуке, а Београду је поручио да се више усклађује са одлукама и ставовима Европске уније
Стано: ЕУ се радује сарадњи са новом Владом Србије© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Портпарол Европске уније (ЕУ) Петер Стано са брифинга за новинаре у Бриселу послао је поруке Београду и Приштини, прве позивајући да покажу своју приврженост путу ка Унији, а друге убеђујући да ће им мере бити укинуте онда кад државе чланице то одлуче, а не кад Аљбин Курти то тражи.

Стано је рекао да се ЕУ радује сарадњи са новом Владом Србије у њеним напорима да оствари чланство у ЕУ као стратешки циљ Србије. Он је рекао да је Србија земља кандидат за чланство у ЕУ и да је сама Србија улазак у ЕУ навела као свој стратешки приоритет.

"Европска унија очекује и земље чланице ЕУ очекују да се то испуни у пракси. Србија за то има приступни пут. Радујемо се раду са новом Владом Србије у њеним напорима да испуни овај стратешки циљ Србије, што је приступање ЕУ", рекао је Стано.

Он је додао да, Србија врло добро зна која су очекивања ЕУ и нагласио да она, као земља кандидат, мора да учини све да испуни одређене критеријуме, што, подвукао је, када је реч о спољној политици, значи да се више усклађује са одлукама и ставовима Европске уније.

"Очекујемо да то испуне и да сваки члан владе ради на томе колико год може", рекао је Стано.

На питање да прокоментарише предлоге за одређене чланове владе, који се налазе на листи санкција САД, Стано је рекао да су протеклих година поступци и изјаве Александра Вулина били у супротности са "овим наведеним циљем Србије када је реч о поштовању обавеза везаних за приступање и неразвијање контрапродуктивних веза са руским режимом".

Порука Приштини

Стано је нагласио да о укидању мера одлучује ЕУ, а не приштински политичари, одговарајући премијеру привремених институција Аљбину Куртију, који је у четвртак захтевао и укидање санкција тзв. Косову. 

Лидери "Косова" константно траже да им се укину мере ЕУ, које су описали као неправедне.

Стано је рекао да се мере укидају тек када се државе чланице на то одлуче.

"Када је ЕУ представила мере против 'Косова', узроке криза, једностраних одлука, ескалације у односу на Србију, Европској унији је било јасно да су оне реверзибилне. Дакле, оне ће бити уклоњене у тренутку када земље чланице одлуче. Понављам када одлучују земље чланице, а не када одлучују приштински политичари. Дакле, када државе чланице одлуче да више нема разлога да мере остану на снази. А то се до сада није десило, земље чланице настављају разговоре и то су унутрашњи процеси", рекао је он на дневној конференцији за новинаре. 

Стано је навео да су разговори о укидању мера против тзв. Косова у току, али да нема коначне одлуке.

"На државама чланицама је да испитају ситуацију и онда заједно са европским институцијама одлуче да ли ће укинути мере или не. Могу само да потврдим чињеницу да су расправе о томе у току и да подсетим на чињеницу да мере још нису укинуте. Мере против 'Косова' нису донете из једног конкретног разлога, већ из неколико. Када државе чланице утврде да ти разлози више не постоје, одлучиће да уклоне мере: делимично или у потпуности. Али ова ствар није везана само за неки инцидент или догађај", нагласио је Стано.

Европска комисија је у јулу прошле године увела казнене мере против тзв. Косова због ескалације безбедносне ситуације на северу.

Мере које је ЕУ наметнула тзв. Косову укључивале су: привремену суспензију радних група за Споразум о стабилизацији и придруживању, непозивање тзв. Косова на састанке на високом нивоу и суспензију билатералних посета.

Такође, обустављено је програмирање средстава за тзв. Косово, која су била планирана за испоруку кроз Инвестициони оквир на Западном Балкану и ИПА 2024 (претприступни инструменти).

После казнених мера, тзв. Косово је изостављено из грантова које је ЕУ одобрила у јулу прошле године, у износу од 2,1 милијарду евра.

Дописник Тајма из Брисела Августин Палокај је 24. априла известио да се ЕУ спрема да уклони казнене мере са тзв. Косова, и за то нема приговора ни једне земље чланице.

image