Свет

Ердоган признао пораз своје странке на локалним изборима

Пораз ће бити прекретница за Партију правде и развоја, поручио је турски председник
Ердоган признао пораз своје странке на локалним изборимаwww.globallookpress.com © IMAGO/Turkish presidency apaim

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган признао је пораз своје Партије правде и развоја (АКП) на општинским изборима у недељу.

Главни противник владајуће странке, Републиканска народна партија (ЦХП), успела је да задржи места градоначелника у Истанбулу и Анкари, која је Ердоганова странка изгубила пре пет година.

ЦХП је превладао у 36 од 81 турске провинције, укључујући и нека традиционална упоришта АКП-а, објавила је новинска агенција Анадолија, позивајући се на прелиминарне резултате.

Ова партија је освојила 37 одсто гласова на државном нивоу, у поређењу са 36 одсто АКП-а, што је уједно најбољи резултат секуларне националистичке партије у последње две деценије.

"Нисмо могли да остваримо резултат какав смо желели на локалним изборима", рекао је Ердоган, назвавши то "прекретницом" за АКП. Како наводи, странка ће "исправити своје грешке и недостатке".

"Без обзира на резултате, победник ових избора је пре свега наша демократија, национална воља", додао је председник.

Лидер ЦХП-а Озгур Озел изнео је сличну поруку у свом победничком говору.

"У овој победи нема губитника. Наш успех није пораз ни за кога", рекао је он, устврдивши да су бирачи "одлучили да промене 22-годишњу слику у Турској и отворе врата новој политичкој клими у нашој земљи", мислећи на време које је Ердоган провео на власти. 

Политички експерти кажу да је губитак АКП-а у великој мери последица економских потешкоћа са којима се Турска бори у последњих неколико година, посебно након прошлогодишњег разорног земљотреса у којем је погинуло више од 53.000 људи.

Нова политичка снага под називом Нова партија благостања (ИРП), која дели религиозно-конзервативни став АКП, изгледа да је намамила присталице који су били незадовољни владиним управљањем економијом.

image
VV inauguration
banner