Свет

"Путинови помоћници": Које немачке компаније учествују у обнови Маријупоља

Неколико немачких компанија учествује у обнови руског града, што је шокирало Немце који су их назвали "Путиновим помоћницима"
"Путинови помоћници": Које немачке компаније учествују у обнови МаријупољаGetty © Standart

Након што су руске снаге ослободиле Маријупољ, почела је обнова града на Азовском мору. Градилишта су никла по целом граду, а стамбени блокови изграђени од нуле.

У обнови града учествују и немачке компаније, укључујући и фирму "Кнауф" која је светски лидер у производњи гипса и која већ дуже време послује у Русији, показало је истраживање политичког магазина "АРД Монитор".

Лист "Тагесшау" подсећа да је оснивач компаније, Николас Кнауф био почасни конзул више од две деценије, а његова фирма запошљава 4.000 људи у Русији и зарађује милијарде.

У изјави за "Монитор", из компаније наводе да производе у Русији "искључиво за руско тржиште" и да поштују све мере ЕУ. Како грађевински материјал није "покривен" санкцијама ЕУ, немачка компанија не ради ништа незаконито, али "стручњак за санкције" Виктор Винклер наглашава да је то "небитно".

Чак и ако грађевински материјал није у основи покривен правилима ЕУ о санкцијама, компаније морају бити у стању да "ефикасно искључе да постоји војна веза, било каква војна веза са оним што испоручују. Ово не мора нужно да буде ратни чин у ужем смислу. Али довољно је и да војска, и руска војна дејства, имају индиректну корист од онога што раде", објаснио је експерт.

Он тврди да је "Кнауф" својим материјалом учествовао у изградњи стамбене зграде у сарадњи са руским Миннистарством одбране што је "доказ" наводног "војног односа" немачке компаније и Москве.

Пословање "Кнауфа" осудио је и председник Спољнополитичког одбора Бундестага Родерих Кизеветер који је рекао да се компанија ставила "у службу рата који је прекршио међународно право" и да је "зацементирала руску моћ на окупираним територијама".

Иако су се немачки медији и политичари обрушили на "Кнауф", оптуживши фирму да је "Путинов помоћник", у Маријупољу ради и фирма "ВКБ системс" која опрема фабрике за производњу бетонских блокова и чији је главни акционар руски бизнисмен Виктор Константинович Бударин који, иначе, није стављен на ЕУ листу санкционисаних лица. И ВБК се нашао на удару критика, али много мање него светски познати "Кнауф".

image