Свет

Израелски тим за преговоре о примирју напустио Доху, окривљује Хамас за неуспех

Израел је у понедељак саопштио да ће наставити војну операцију у циљу уништења Хамаса
Израелски тим за преговоре о примирју напустио Доху, окривљује Хамас за неуспех© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Израел је опозвао своје преговараче из Дохе након што су разговори о привременом примирју у Појасу Газе дошли "у ћорсокак" због захтева Хамаса, изјавио је данас за Ројтерс неименовани високи израелски званичник близак шефу Мосада.

Званичник је оптужио лидера Хамаса у Гази Јахју Синвара да "саботира дипломатију" као, како је навео, део ширег настојања да се распламса рат током Рамазана.

Израелски званичник је рекао да је Израел пристао да удвостручи број Палестинаца које ће ослободити из израелских затвора на 700 до 800 у замену за ослобађање талаца и да ће дозволити неким расељеним Палестинцима да се врате у северни Појас Газе.

Израел и Хамас су појачали преговоре, уз посредовање Катара и Египта о шестонедељној обустави израелске офанзиве у замену за ослобађање 40 од 130 талаца које и даље држи та палестинска милитантна група у Гази.

Хамас је тражио да договором буду окончане борбе и да се повуку израелске снаге, као и да се врате расељени Палестинци на север Појаса Газе.

Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа саопштио је данас да је Хамас поставио "илузорне" захтеве, што, како је наведено, показује да Палестинци нису заинтересовани за договор.

Хамас је оптужио Израел да је одуговлачио у преговорима док је спроводио своју војну офанзиву.

Израел је у понедељак саопштио да ће наставити војну операцију у циљу уништења Хамаса.

image