Свет

Израел представио Хамасу нови предлог о прекиду ватре у Гази

Ако Хамас одговори позитивно, шеф обавештајне службе Мосада Дејвид Барнеа и шеф ИСА Ронен Бар могли би да се придруже преговорима у Каиру
Израел представио Хамасу нови предлог о прекиду ватре у Гази© Photo by Abed Rahim Khatib/picture alliance via Getty Images

Израелска делегација предала је палестинском покрету Хамас нови предлог за прекид ватре у појасу Газе преко посредника у Каиру, саопштио је кабинет премијера, преноси ТАСС.

"Израел очекује од посредника да предузму снажну акцију у вези са Хамасом како би унапредили преговоре ка споразуму. Држава Израел наставља да чини све за ослобађање талаца из Хамаса и њихов повратак у Израел", наводи се у саопштењу.

Како је саопштено из канцеларије, израелска преговарачка делегација, која укључује представнике обавештајне агенције Мосад, Израелске безбедносне агенције (ИСА) и Израелских одбрамбених снага (ИДФ), вратиће се из Каира у уторак након "завршетка додатне интензивне рунде преговора".

Кан радио је у уторак увече известио да је израелска страна посредницима на консултацијама у Каиру представила "ажуриран и флексибилнији став" о повратку становника у северну Газу, како би се кренуло ка споразуму о ослобађању талаца, додајући да се чека одговор Хамаса.

Како су пренели медији, ако Хамас одговори позитивно, шеф обавештајне службе Мосада Дејвид Барнеа и шеф ИСА Ронен Бар могли би да се придруже преговорима у Каиру.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху објавио је 29. марта одлуку о слању безбедносних делегација у Катар и Египат како би се наставиле консултације са Хамасом о ослобађању талаца који се држе у Гази. 

image
VV inauguration
banner