Свет

Тајна јединица 8200: Главни израелски шпијун грешком открио свој идентитет

Донедавно анонимни Јоси Саријел несвесно је открио свој идентитет тако што је оставио траг ка свом гугл налогу на дигиталној вези књиге о значају технологије у обавештајном раду
Тајна јединица 8200: Главни израелски шпијун грешком открио свој идентитетwww.globallookpress.com © AP Photo/Doaa AlBaz, File

Донедавно анонимни вођа израелске Јединице 8200, једне од најмоћнијих обавештајних агенција у свету, нехотимице је открио свој идентитет повезавши свој гугл налог са књигом коју је објавио на "Амазону", преноси "Гардијан".

Електронска верзија књиге "Тим људи и машина", у којој се Јоси Саријел залаже за већу интеграцију модела вештачке интелигенције у традиционални рад оперативаца, укључивала је мејл адресу којом се лако може доћи до имена и гугл налога израелског обавештајца. 

Портпарол Израелских одбрамбених снага рекао је за британски лист је да није у питању Саријелова лична мејл адреса, већ да је "посебно посвећена питањима која се тичу књиге".

Саријел је током почетка 2000-их година био члан групе академски оријентисаних обавештајаца познате као "Хор", која је агитовала за ревизију израелске обавештајне праксе.

На основу извештаја локалних медија се може закључити да је он до 2017. године био главни обавештајац у централној команди израелске војске, након чега је преузео контролу над Јединицом 8200, а што "Гардијан" разуме као одлуку Тел Авива да прихвати Саријелов технолошки оријентисан приступ обавештајном раду.

Током своје војне операције у Гази, у којој је до сада страдало више од 33,000 Палестинаца, ИДФ се ослањао на више система за идентификовање мета заснованих на вештачкој интелигенцији које је развила Јединица 8200 под Саријеловим вођством, и који укључују системе "Лавендер" и "Госпел", наводи "Гардијан".

Системи Јединице 8200 такође нису успели да предвиде напад Хамаса 7. октобра у којем је страдало скоро 1.200 Израелаца, истиче британски лист и додаје да због тога оптуживана за "технолошку охолост" која долази по цену традиционалног обавештајног рада, истиче британски медиј.

Говорећи о употреби система "Лавендер" у рату у Гази, неименовани обавештајни извори су претходно за "Гардијан" тврдили да су израелски војни званичници одобрили убиство великог броја палестинских цивила, нарочито у првим недељама и месецима сукоба.

Сва шесторица су рекла да је "Лавендер" играо кључну улогу у рату, обрађујући огромне количине података како би брзо идентификовали могуће ниже оперативце као мете. Четворо извора је рекло да је у раној фази рата "Лавендер" идентификовао 37.000 Палестинаца које је вештачка интелигенција повезала са Хамасом или Исламским џихадом.

image