Свет

Сирски: Ситуација на фронту је тешка, Руси имају предност

За Оружане снаге Украјине посебно је тешко у правцу Бахмута, у областима источно од Часовог Јара и Клешчејевке, изјавио је Главни командант Оружаних снага Украјине
Сирски: Ситуација на фронту је тешка, Руси имају предностwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Ситуација у зони Специјалне војне операције и даље је тешка за украјинске трупе, изјавио је Главни командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски, истакавши да руске трупе имају предност "у ваздуху, пројектилима и артиљеријској муницији".

"Русија сада напада дан и ноћ, користећи јуришне групе са подршком оклопних возила. Њихов циљ се није променио - желе да дођу до административне границе Доњецке области", навео је Сирски на Телеграму.

Према његовим речима, за Оружане снаге Украјине посебно је тешко у правцу Бахмута, у областима источно од Часовог Јара и Клешчејевке.

Додао је да је ситуација и даље напета у лиманском, ореховском и херсонском правцу, као и на подручју Бердичева, Орловке, Водјаног и Первомајског.

Саветник лидера Доњецке Народне Републике (ДНР) Јан Гагин изјавио је раније да су Oружане снаге Русије ушле у предграђе Часов Јара.

"Од наших позиција до самог града остало је око пола километра", поручио је Гагин.

Додао je и да је руска војска близу преузимања ватрене контроле над свим путевима које украјинска војска користи за снабдевање трупа у Часовом Јару, што значи да би ускоро могли да им отежају логистику.

Пензионисани мајор Оружаних снага Украјине Игор Лапин рекао је да ће Часов Јар имати судбину Авдејевке и Бахмута, напоменувши да је такав закључак извео на основу извештаја о одбрамбеним проблемима са којима се суочавају украјинске јединице.

Часов Јар је, подсетимо, битан логистички центар за украјинску војску још од 2014. Ипак, након што су руске снаге преузеле контролу над путевима који воде у њега, место је почело да губи на стратешком значају за Украјинце. 

image
VV inauguration
banner