Свет

"Политико": Украјина пред поразом, преговори са Русијом Западу све примамљивији

Руске снаге биће успешне где год одлуче да усмере своју офанзиву, признају високорангирани украјински официри
"Политико": Украјина пред поразом, преговори са Русијом Западу све примамљивијиGetty © picture alliance / Contributor

Иако милијардер Илон Маск није најомиљенији лик у Кијеву због својих ставова, његово упозорење везано за сукоб у Украјини у складу је са суморним предвиђањима украјинског лидера Владимира Зеленског да ће због кашњења помоћи Запада његове снаге морати да се "повуку", а неки велики градови ће пасти.

Коментари Зеленског су покушај да искамчи још оружја и муниције од Запада, али је тужна истина, пише "Политико", да чак и ако амерички Конгрес одобри пакет помоћи, то неће бити довољно да заустави пораз Украјине.

А тај пораз, нарочито у јеку предизборних кампања у Америци и Европи, оживеће и ојачати притисак Запада на Кијев да преговара. Ти преговори ће, наводи "Политико", ићи у корист Русији и Кремљ ће моћи да, када му то буде одговарало, поново одмрзне конфликт.

Сада све зависи од тога шта ће бити мета очекиване руске офанзиве овог лета, а високорангирани украјински званичници који су служили под генералом Валеријем Залужним (главнокомандујућим украјинских снага док га Зеленски није сменио) кажу да је ситуација толико лоша да ће се линије фронта срушити при првом удару.

"Не постоји ништа што би сада могло да помогне Украјини, јер не постоје озбиљне технологије које могу да надокнаде велики број руских снага који ће кренути на нас. Ми немамо те технологије, а ни Запад их нема у довољном броју", рекао је за "Политико" један од високо рангираних војних извора.

Према његовим речима, само украјинска храброст и отпорност, као и грешке руских команданата сада могу да промене суморну динамику.

Други украјински официри, међутим, подсећају да ослањање на руске грешке није стратегија. Они су, наводи портал, огорчени због погрешних корака за које кажу да су од самог почетка спутали отпор Украјине – грешака које су направили и Запад и Украјина. Такође, критиковали су споро пристизање западне помоћи, рекавши да су залихе и системи наоружања стигли прекасно и у недовољном броју да "направе разлику".

"Залужни је то звао 'Ратом једне шансе'", рекао је један од официра, па је наставио: "Под тим је мислио да системи наоружања врло брзо постају излишни јер им се Руси брзо супротстављају. На пример, успешно смо користили крстареће ракете 'сторм шедоу'и СКАЛП (које су испоручиле Британија и Француска) – али само за кратко време. Руси увек уче. Не дају нам другу шансу. И у томе су успешни."

"Не верујте у приче да они само бацају војнике у машину за млевење меса. Раде и то, али такође уче и усавршавају се", додао је званичник.

Други виши официр пожалио се да Кијев не добија на време војну помоћ. "Често једноставно не добијемо системе наоружања у тренутку када су нам потребни – они долазе када више нису релевантни".

Као пример је навео борбене авионе Ф-16 који ће стићи Кијеву овог лета. "Свако оружје има своје право време. Ф-16 су били потребни 2023. године, неће бити добри за 2024", рекао је он.

И то зато што је, према речима овог официра, Русија спремна да им се супротстави. "У последњих неколико месеци почели смо да примећујемо ракете које Руси испаљују из Џанкоја на северу Крима, али без експлозивних бојевих глава. Нисмо могли да разумемо шта раде, а онда смо схватили: они тестирају домет", рекао је он.

Официр је објаснио да Русија калкулише где је најбоље да распореди своје ракетне и радарске системе С-400 како би максимално покрила област где могу да гађају Ф-16, држећи их подаље од линија фронта и руских логистичких чворишта.

Саговорници "Политика" наводе и да украјинским снагама недостаје и "традиционалног" оружја и муниције, али и људства. Регрутација је проблематично питање за Зеленског, будући да ће војна полиција тешко уловити 500.000 мушкараца колико је процењено да их је потебно.

Александар Сирски, који је доведен уместо Залужног, због тога је изненада променио причу и рекао да Оружаним снагама Украјине треба "значајно мањи" број људи и да ће Украјина "успети да се одбрани".

Нови план кијевског руководства је да се што више униформисаног особља и оних у неборбеним улогама премести на прве линије, након интензивне тромесечне обуке. Али виши официри са којима је "Политико" разговарао кажу да Сирски греши и да "слуша наратив политичара".

"Ми немамо само војну кризу - имамо и политичку", рекао је један од официра. Док се Украјина плаши мобилизације "Русија прикупља ресурсе и биће спремна да покрене велики напад око августа, а можда и раније".

image