Свет

Кијев планира да "врати" Крим наредне године

Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак обећава да ће украјинске снаге "ослободити" полуострво у наредних шест месеци
Кијев планира да "врати" Крим наредне годинеwww.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Украјина планира напад на Крим и његово преузимање током 2023. године, открио је бивши командант украјинских ваздушно-десантних трупа, генерал-потпуковник Михаил Забродски, у интервјуу за "Економист". 

По његовим проценама, ова акција је не само могућа већ је и у плану за следећу годину, јер историја, како каже, показује да је "окупаторским снагама 'увек тешко да задрже Крим'". Ипак, генерал није открио када би тачно Украјна почела са освајањем Крима, јер, како каже, ако би се о свему јавно говорило, украјинска војска не би дошла ни до каквог успеха.

Међутим, Забродски јесте открио да војска званичног Кијева не планира да тек тако нападне Крим и уђе у фронтални сукоб, већ су у опцији друге "занимљиве" технике које укључују "маневар уз коришћење комбинованог наоружања, копнених трупа, искрцавања на мору и ваздушних напада". Украјина планира да искористи такозване "асиметричне трикове", а лист додаје да је могуће да се планирају напади сличним оним на Керченски мост и руску Црноморску флоту од краја октобра. 

Како наводе неименовани извори из украјинске војске, као један од приоритета Украјине остаје уништење Керчког моста који повезује полуострво са копненим делом Русије. Иако су руске снаге свесне ове чињенице и раде све како би ојачале одбрану у овом делу, украјинске службе су, како кажу, уверене да имају капацитете за наношење убитачних напада и пресецање снабдевања полуострва.

"Поново ћемо изненадити", обећава Забродски.

Са друге стране, Андриј Риженко, пензионисани капетан морнарице Украјине, који је рођен на Криму, каже да би за успех такве операције било потребно да се много ствари посложи како треба и додаје да "постоји реална шанса да ће се ствари завршити крвопролићем".

"То је операција која Украјини није потребна", закључује он.

Неке струје у Сједињеним Америчким Државама такође наводе да је "повратак" Крима у скоријој будућности тешко остварив. Лист објашњава да се многи на Западу боје да би покушаји преузимања Донбаса или Крима могли да доведу и до нуклеарног сукоба, о чему је званична Москва на челу са руским председником Владимиром Путином, министром спољних послова Сергејом Лавровом и другим политичарима, упозоравала више пута. 

Подољак: Ослободићемо Крим у следећих шест месеци

Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак рекао је данас у интервјуу за украјински "УНИАН" да ће Кијев бити "ослобођен" у наредних шест месеци. 

"За шест месеци отићи ћу на обалу Јалте, где имам своје омиљено место, и гарантујем вам да ћу тамо укључити телефон, па ћемо разговарати о томе како ће изгледати Крим када буде био слободан", преноси лист.

Саветник Зеленског додао је да ће "одатле отићи сви Руси који су украли имовину", док ће се актуелни сукоб Москве против Кијева, како каже, завршити крахом руског света. 

"Крим се мора ослободити на било који начин, а пре свега војним путем јер је рат врло интензиван. Наравно, наставићемо да тежимо деокупацији читаве територије, јер ће Русија у супротном наставити са својим акцијама у покушају да се реваншира", закључио је Подољак.

Државна дума: Ово је званична потврда да је Кијев планирао напад на територију Русије

Председник комитета за међународне односе Државне думе Русије, Леонид Слуцки, прокоментарисао је последње тврдње из Кијева, рекавши да иако никога не изненађује чињеница да је Кијев желео да нападне Крим, догађај је битан из разлога што је ово ипак званична потврда да је Украјина имала планове да нападне део Русије.

"У ствари, далеко од тога да је последњи представник актуелне власти признао да се Украјина припремала за истребљење становништва Донбаса и кампању против Крима. Русија није имала избора него да спречи агресију, заштити своје грађане, нашу земљу", истакао је.

Додао је да ће сви покушаји украјинске војске да заузме Крим пропасти, јер је полуострво добро утврђено.

"Одговор на било какав такав покушај биће моменталан", објаснио је. 

Медведев: Обраћање Подољака са Јалте је могуће, али само из притвора

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је да ће Подољаку бити омугућено да се уживо јави са Јалте, али само из истражног притвора. 

Украјинци "настављају да сањају о видео преносима уживо са Јалте и других места. Ово можемо да организујемо. Директно из притвора на Криму. Иако ће најнапреднији моћи да се јаве из Лефортова (затвора у Москви)", написао је бивши председник Русије на Твитеру. 

image
VV inauguration
banner