Свет

Само у Холандији: Грета Тунберг поново приведена јер је блокирала саобраћајницу у Хагу

Организација "Екстиншн ребелион" најавила је блокаду у знак протеста против владине подршке индустрији фосилних горива
Само у Холандији: Грета Тунберг поново приведена јер је блокирала саобраћајницу у Хагу© Photo by Hesham Elsherif/Getty Images

Грета Тунберг, шведска активисткиња против климатских промена приведена је данас током великих демонстрација у главном граду Холандије Хагу.

Локална полиција је поред Тунбергове привела велики број других демонстраната који су покушали да блокирају главну саобраћајницу, преноси Ројтерс.

Организација "Екстиншн ребелион" најавила је раније да ће током протеста блокирати саобраћајницу у Хагу у знак протеста против владине подршке индустрији фосилних горива.

"Компаније као што су 'Шел', 'Тата стил' и 'КЛМ' добијају огромне попусте на коришћење нафте, гаса и угља у Холандији. То износи између 39,7 и 46,4 милијарде евра годишње само у Холандији. Глобално, ММФ је за 2022. годину резервисао износ од седам билиона долара у те сврхе. На овај начин се подржава и стимулише коришћење извора енергије чије емисије изазивају климатску и еколошку кризу", наведено је у саопштењу организације.

Прошлог новембра, Тунбергова је присуствовала климатском маршу у Амстердаму заједно са више десетина хиљада људи.

Један човек је тада прекинуо њен говор у којем се бавила ратом у Гази, рекавши да није дошао "на политички митинг".

image
VV inauguration
banner