Свет

"Политикове" награде: Боратова за дипломатију, најбољи хобит фашиста и како се усуђујеш Грета

Добитници награда које нико не жели да прими су и Урсула фон дер Лајен, за најбољу Немицу која глуми председника ЕУ, али и грчки премијер Кирјакос Мицотакис који је добио "ласкаво" признање: шпијунска награда "Животи других"
"Политикове" награде: Боратова за дипломатију, најбољи хобит фашиста и како се усуђујеш Грета© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Како се година приводи крају, а медији састављају своје годишње листе личности и догађаја које су обележиле годину која одбројава последње дане, "Политико" је направио своју листу двосмислених награда за 2023. годину на којој су се нашли председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, италијанска премијерка Ђорђа Мелони, али и руски председник Владимир Путин.

На овој изврнутој медијској листи награда које нико не жели да прими, Фон дер Лајен победила је у категорији "најбоље немачко претварање да си председник Европе".

Колико год покушавала не само да пројектује моћ, већ и да је користи, Урсула фон дер Лајен наилази на зид, наводи се у образложењу "номинације".

У октобру је открила да не може чак ни да подигне израелску заставу на Берлејмонту, а да јој половина дружине из ЕУ не стане на грбачу. Ту је и омражени Белгијанац, председник Европског савета Шарл Мишел који јој непрестано стаје на жуљ понашајући се као да је он председник Европе, а медији не престају да је киње због СМС порука које је размењивала са директором "Фајзера" током преговора о ковид вакцинама. 

Желе је да укаљају њено крунско достигнуће: монументалну набавку милион доза који су спасили ЕУ од подлегања пандемији. Нико не покушава да добије СМС-ове Виктора Орбана! Живот председника комисије је тако неправедан...

Владимир Путин добио је награду за "најбољег Руса који игра руски" - таман кад су мислили да су га избацили на предња врата (из Немачке), он је ушао на задња (у Бугарску). Уз малу помоћ европских пријатеља, економија се и даље окреће - у Путинову корист са растом од три одсто у 2023, констатује "Политико".

Један од заслужних лауреата је и грчки премијер Киријакос Мицотакис, добитник шпијунске награде "Животи других" јер мало који високопозиционирани политичар би могао да преживи разоткривање да безбедносне службе прислушкују новинаре и опозиционаре. 

На листи номинованих је и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ који је добио "Боратову награду за дипломатију. Ако постоји ствар на коју Европљани могу да рачунају од када је Борељ постао цар дипломатије крајем 2019, то је да никад неће пропустити прилику да се избламира, пише "Политико". Легендарне су му честитке Еквадору на "мирним" председничким изборима (након што је један од кандидата убијен), и обећање Кијеву након почетка руске војне операције да ће им послати борбене авионе. 

Борељу су доделили "Бората" и због изјава о сукобу Израела и Хамаса, сматрајући бесмислицом његову изјаву да "једно насиље не оправдана други насилан чин", али пре свега због тога што није подржао "израелске напоре да искорене тероризам". 

Због антиизраелских ставова миљеница западних медија није више ни позната климатска активисткиња Грета Тунберг којој "Политико" додељује награду "Како се усуђујете". Жалећи за девојчицом која је 2019. године у УН држала свој чувени "како се усуђујете" говор о стању планете, сада јој се подругљива награда додељује због учешћа на антиизреалским протестима и изјаве да Израел врши геноцид над сопственим народом. "Како се усуђује!".

Ту је и "најбољи хобит који глуми фашисту" награда за Ђорђу Мелони. Констатује се да је као тинејџерка у Риму, Мелони волела је да се облачи са другим десничарским активистима као лик из Толкиновог "Господара прстенова". Као и да је за генерацију младих неофашиста, Толкинова нативистичка легенда била плодно тле. 

На срећу по Европу, фашистичке фантазије Мелонијеве нису биле озбиљније од њене младалачке жеље да изазове Саурона, пише у тексту.

Упркос скоро удвостручењу броја тражилаца азила који ове године стижу у Италију, "препрека" Мелонијеве подразумева исте врсте мера о којима се расправља и другде у Европи, као што је продужење времена притвора за нерегуларне имигранте.

image
VV inauguration
banner