Свет

Блинкен: Украјина ће постати чланица НАТО... једног дана

Према оцени америчког професора, изјава Блинкена да ће Украјина постати чланица НАТО-а је "сулуда"
Блинкен: Украјина ће постати чланица НАТО... једног дана© Tanjug/AP/Johanna Geron

Државни секретар САД Ентони Блинкен потврдио је посвећеност САД да Украјина приступи НАТО-у, али није прецизирао када би то могло да се догоди.

Како је пренео Ројтерс, он је истакао да подршка тој земљи "остаје тврда као стена" међу чланицама Алијансе.

"Украјина ће постати чланица НАТО-а. Наша циљ је да помогнемо у изградњи моста до тог чланства", нагласио је он у Бриселу.

НАТО савезници су се на самиту 2023. у Вилњусу у Литванији сагласили да Украјина може да се придружи Алијанси када се испуне одређени услови. Украјински председник Владимир Зеленски и балтичке државе критиковали су НАТО због неуспеха да постави конкретне циљеве и временски оквир за придруживање Кијева војној алијанси.

Блинкен je пре неколико дана присуствовао самиту НАТО у Бриселу поводом 75 година те војне алијансе, чије су се 32 чланице сложиле да почну да планирају јачу координацију војне помоћи Украјини.

"То је сулудо"

Амерички професор Џон Миршајмер осврћући се на изјаву Блинкена, рекао је да она само погоршава ситуацију за Кијев.

"То је сулудо, али то је оно што смо очекивали од њега, од Бајденове администрације и од НАТО-а. У ствари, претњом да ће увести Украјину у алијансу, они дају Русима још већи подстицај да униште Украјину, да преузму контролу над више територија", рекао је он у интервјуу за "Џаџинг фридом".

Како је оценио, такви коментари су контрапродуктивни.

image