Свет

Аустралија ће признати Палестину? Решење "две државе" једини начин да се прекине насиље

Министарка иностраних послова Аустралије Пени Вонг подржала је изјаву Дејвида Камерона - да је признање палестинске државе довело да се решење две државе учини "неповратним" процесом"
Аустралија ће признати Палестину? Решење "две државе" једини начин да се прекине насиље© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Министарка иностраних послова Аустралије Пени Вонг рекла је да ће Канбера размотрити признавање палестинске државе. Она је најавила промену у политици и подржала изјаву британског министра спољних послова Дејвида Камерона који је рекао да би признање палестинске државе могло да доведе да се решење две државе учини "неповратним процесом".

Ванг је оценила да је решење две државе једини начин да се прекине "бескрајни круг насиља" на Блиском истоку.

Она је навела да у том случају не сме бити присуства палестинске милитантне групе Хамас у будућој палестинској држави, наводи Ројтерс.

Вонг је рекла да су "они који тврде да признање награђује непријатеља" погрешили јер безбедност Израела зависи од решења са две државе.

"Не постоји дугорочна безбедност за Израел осим ако га не признају земље региона", рекла је она.

Палестинске власти су прошле недеље званично затражиле да Савет безбедности Уједињених нација поново размотри њен захтев из 2011. да постане пуноправни члан УН. Палестина је држава која није чланица посматрача у Уједињеним нацијама, исти статус као и Света столица.

Претходно су поједине земље, попут Шпаније, затражиле признање палестинске државе.

Палестинци теже да остваре независну државу на подручју окупиране Западне обале и источног Јерусалима, које је Израел окупирао у рату 1967, као и на подручју Појаса Газе.

Палестинске власти су прошле недеље званично затражиле да Савет безбедности Уједињених нација поново размотри њен захтев из 2011. да постане пуноправни члан светског тела. Палестинци у УН имају статус државе посматрача, као и Ватикан.

Председник Савета безбедности Уједињених нација упутио је у понедељак захтев палестинских власти да постану пуноправни члан УН комитету за пријем.

Председавајућа Саветом безбедности Уједињених нација, амбасадорка Малте у УН Ванеса Фразије, проследила је захтев Палестине да постане пуноправни члан Светске организације надлежном Одбору за пријем нових чланица.

Током заседања Одбор од 15 чланова прво процењује захтев и утврђује да ли земља кандидат испуњава услове за пријем у чланство УН, а потом доноси одлуку - или да одложи пријем или да га упути на формално гласање у Савет безбедности.

За пријем у чланство је потребно најмање девет гласова у СБ УН и под условом да нико не уложи вето.

Палестински представник у УН Ријад Мансур је прошле недеље рекао да је циљ да се одлука донесе на министарском састанку 18. априла који ће бити посвећен Блиском истоку.

Израелски амбасадор у УН Гилад Ердан изјавио је да би палестинска држава представљала "претњу израелској националној безбедности".

image