Свет

Преминуо нобеловац Питер Хигс: Научник који је открио "Божју честицу"

Директор Универзитета у Единбургу је рекао да је Хигс био изузетан појединац, заиста надарен научник чија су визија и машта обогатиле људско знање о свету који нас окружује
Преминуо нобеловац Питер Хигс: Научник који је открио "Божју честицу"Getty © Jeff J Mitchell

Британски теоријски физичар и добитник Нобелове награде Питер Хигс, који је дошао на идеју о Хигсовом бозону или "Божјој честици", преминуо је у 94. години у Единбургу.

Хигс је 1964. године предвидио постојање нове честице – такозваног Хигсовог бозона, али ће проћи скоро 50 година пре него што је постојање честице могло бити потврђено на Великом хадронском сударачу.

Хигс је добио Нобелову награду за физику 2013. године за теорију сламања електронски слабе симетрије у којој је објаснио порекло масе код елементарних честица, а посебно код Z и W бозона.

У саопштењу са универзитета у Единбургу наводи се да је он преминуо у понедељак у својој кући.

Након серије експеримената који су почели 2008. године, Хигсову теорију су доказали физичари у Церну у Швајцарској 2012. године радећи на пројекту Великог хадронског сударача, преноси Ројтерс.

Хигс је поделио Нобелову награду са белгијским теоретским физичарем Франсоа Енглером, чији је рад из 1964. године такође директно допринео открићу Хигсовог бозона.

Члан британског Краљевског друштва са титулом почасног пратиоца, Хигс је већину свог професионалног живота провео на Универзитету у Единбургу, где је у његову част 2012. године основан "Хигсов центар за теоријску физику".

Професор Петер Метјисон, директор Универзитета у Единбургу рекао је да је Питер Хигс био изузетан појединац, "заиста надарен научник чија су визија и машта обогатиле људско знање о свету који нас окружује".

"Његов пионирски рад мотивисао је хиљаде научника, а његово наслеђе ће наставити да инспирише многе генерације које долазе", рекао је директор Универзитета у Единбургу Петер Метјисон.

Краљевска шведска академија наука образложила је одлуку да се Хигсу додели награда наводећи да стандардни модел физике који подупире научно разумевање универзума "почива на постојању посебне врсте честице: Хигсове честице (бозона) која потиче из невидљивог поља које испуњава сав космички простор.

"Чак и када нам се свемир чини празним, ово поље је ту. Без тога не бисмо постојали, јер честице добијају масу управо од контакта са овим пољем. Теорија коју су предложили Хигс и Енглерт описује овај процес", наводи се у саопштењу Краљевске шведске академије наука на додели Нобелове награде двојици научника 2013. године.

Изузетно стидљив човек који није волео гужву, Хигс је на дан одлуке о добитницима Нобелове награде отишао на ручак у ресторан, где га је срео бивши комшија који му је саопштио да је добитник Нобелове награде за физику.

image