Свет

Бриселски универзитет тужи студенте због наводног насиља на пропалестинским протестима

Студенти настављају са окупацијом појединих области универзитета, преносе медији
Бриселски универзитет тужи студенте због наводног насиља на пропалестинским протестимаwww.globallookpress.com © Martin Pope/Keystone Press Agency

Бриселски универзитет (УЛБ) поднеће пријаву полицији против студената укључених у наводно насилне протесте против израелског рата у Гази, укључујући и напад на вођу јеврејске студентске уније, рекла је данас ректорка Анеми Шаус.

"Биће поднета жалба јер је то насиље, а посебно против председника (Уније
јеврејских студената Белгије). И то не могу да толеришем", рекла је она за радио "РТБФ".

Шаус је навела да је у кампусу поново заведен ред након интервенције полиције у уторак.

Како су очевици описали локалним медијима, полиција је зауставила наводни напад на лидера јеврејске студентске уније, док је неколико демонстраната узвикивало "антисемитске" увреде.

Он није задобио теже повреде, а Унија јеврејских студената Белгије осудила је напад, преноси Ројтерс.

Белгијски лист "Соар" наводи да студенти настављају са окупацијом појединих области универзитета и да се дијалог између њих и универзитета наставља, те да не постоје непосредни планови да се ови студенти избаце са факултета.

У суседној Холандији, пропалестински демонстранти су данас заузели Универзитет у Амстердаму, дан након што се полиција сукобила са демонстрантима у холандској престоници и склонила камп претходно постављен на универзитету.

image