Србија и Балкан

Шта се ваља у Бриселу: Кулеба договара санкције Русији и тражи "патриот"

У Бриселу се данас и сутра одржавају састанци министара спољних послова Северноатлантске алијансе и Савета Украјина-НАТО
Шта се ваља у Бриселу: Кулеба договара санкције Русији и тражи "патриот"© Spencer Platt/Getty Images

"Захвалио сам Борељу на његовим напорима да мобилише већу подршку ЕУ Украјини и на спремности да интензивира рад на проналажењу доступних система 'патриот' за Украјину. Такође ме је обавестио о тренутном стању снабдевања Украјине артиљеријском муницијом из ЕУ. Разговарали смо о начинима да их убрзамо", објавио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба на Иксу после састанка са високим представником Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом, са којим је разговарао о војној подршци Украјини и следећем пакету санкција Русији.

Кулеба је навео да је са високим представником ЕУ разговарао и о следећем пакету санкција ЕУ, које би требало да појачају притисак на Русију, као и о предстојећем форуму Украјина-ЕУ са циљем повећања производње одбрамбене индустрије у Украјини и широм Европе.

У Бриселу се данас и сутра одржавају састанци министара спољних послова Северноатлантске алијансе и Савета Украјина-НАТО. 

Столтенберг: Украјини не треба храбрости, већ муниције

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Украјини не понестаје храбрости, већ муниције.

"Украјинцима не понестаје храбрости, већ им понестаје муниције. На данашњем састанку разговарали смо о томе како да нашу подршку поставимо на чвршћу и трајнију основу за будућност. Сви савезници се слажу да је неопходно да се подржи Украјина у овом критичном тренутку", изјавио је Столтенберг и додао да ће наставити планирање веће улоге Алијансе у координацији безбедносне помоћи Украјини.

Он је истакао да се Украјина сада може ослонити на подршку НАТО-а, "и то на дуге стазе", саопштио је НАТО.

Министри спољних послова НАТО су такође разговарали о безбедносним изазовима у јужном суседству Алијансе, укључујући трајну претњу од тероризма, навео је Столтенберг.

Он је додао да је на састанку било речи и о извештају Групе експерата коју је именовао прошлог октобра да размотри приступ НАТО-а јужним суседима, напомињући да ће лидери размотрити конкретне предлоге на самиту Алијансе у Вашингтону.

image
VV inauguration
banner