Свет

Деца често прерасту "трансродност" показује нова студија: Да ли ће то на Западу променити ишта

Између 2009. и 2019. године, број деце која су у Уједињеном Краљевству упућена на промену пола порастао је за 1.000 одсто међу биолошким дечацима и 4.400 одсто међу биолошким девојчицама
Деца често прерасту "трансродност" показује нова студија: Да ли ће то на Западу променити ишта© Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images

Хиљаде деце ће највероватније зажалити због операција промене пола, будући да код већине "родна збуњеност" нестаје када постану одрасли, пише у ауторском тексту за РТ амерички аутор Роберт Бриџ поводом резултата најновије студије. 

Погледајте на било којој друштвеној мрежи ових дана и видећете море деце која размишљају о промени пола. Овакве поруке, које се јављају у критичном тренутку у развоју детета, могу изазвати огромну конфузију.

Информација која често недостаје разговору на ову тему је то колико ових младих људи временом прерасте своја осећања.

Једна таква адолесценткиња, Ребека, имала је 11 година када је почела да се идентификује као трансродна особа.

У доби од 13 година, у емоционално осетљивом тренутку када наступа пубертет, саопштила је узнемирујућу вест својим пријатељима и породици.

Исте године лекари су јој преписали блокаторе пубертета и тестостерон. Са непуних 16 година отишла је под нож на двоструку мастектомију. Мање од годину дана касније, међутим, схватила је да је направила страшну грешку.

"Морам јавно да поделим своје искуство. Желим да други схвате да не морају да пролазе кроз исту трауму као ја ", рекла је Ребека за РТ. 

Са 17 година, Ребека припада све већем броју појединаца познатих као "детранзишенери", оних који се надају да ће преокренути операцију промене пола, након што дођу до закључка да им биолошки пол "ипак одговара".

Али повратак након таквих екстремних медицинских процедура није нимало лак, а многи млади људи ће патити до краја живота због неповратне одлуке коју су донели као малолетници.

На Западу међу малолетницима расте епидемија "родне дисфорије". Између 2009. и 2019. године, број деце која су у Уједињеном Краљевству упућена на промену пола порастао је за 1.000 одсто међу биолошким мушкарцима и 4.400 одсто међу биолошким женама.

У САД се број младих људи који се идентификују као трансродни скоро удвостручио од 2017, према новом извештају Центра за контролу и превенцију болести.

Истраживачи са Универзитета Гронинген у Холандији пратили су више од 2.700 људи од њихове 11 до средњих двадесетих година, испитујући их сваке три године о томе како се осећају поводом свог пола. У опширној студији се закључује да је "трансродност" код деце најчешће само пролазна фаза. 

На почетку студије, објављене у часопису "Аркајвс оф секшуал бихејвиор" око једно од десет деце (11 процената) је у различитом степену изразило "незадовољство родом". До 25. године, међутим, само један од 25 (4 одсто) испитаника је рекао да је "често" или "повремено" незадовољан својим родом.

"Резултати студије би могли да помогну адолесцентима да схвате да је нормално да сумњају у свој родни идентитет током овог старосног периода као и да је то релативно чест случај", закључили су истраживачи.

Хоће ли ово откриће успорити појаву сексом прожетих часова у 'прогресивним' западним учионицама, пита се Бриџ у колумни.

Да ли ће се васпитачи зауставити и размотрити налазе података и пустити децу да уживају у детињству пре него што их упознају са овим радикалним идејама?

Наравно, заштитити децу од порука у доба друштвених медија је практично немогуће, а питања ће се природно појавити код неких ученика.

Дакле, ако наставници осете потребу да покрену тему на индивидуалној основи (за разлику од дискусија пред целом учионицом), то би требало да се уради приватно у присуству родитеља и саветника јер су деца уверена да ће вероватно прерасти своја тренутна помешана осећања.

Проблем је, међутим, што су точкови промене већ покренути и мале су шансе да ће се ускоро преокренути.

Године 2022, чланови Националне образовне асоцијације (НЕА), највећег синдиката наставника у САД, предложили су начине на које наставници могу да уведу деци школског узраста "родне заменице" на вебинару под називом "Употреба заменица за стварање сигурног, пријатног и инклузивног окружења". Препоручено је да школе питају ученике о жељеним заменицама и да додају ЛГБТК+ књиге на полице школских библиотека.

У светлу најновијих открића, да ли ће ове методе бити поново промишљене?

Ако је сумња у њихов родни идентитет само пролазна фаза за већину деце, онда се агресивно форсирање идеја трансродности и родне флуидности чини као сигуран начин да се ова фаза погорша и прерасте у потпуну родну дисфорију која даље може довести до операције промене пола која ће у великој мери бити неповратна.

У међувремену, постоје и други начини на које се деци намеће да доводе у питање свој родни идентитет.

Јавне библиотеке су се укључиле у акцију, организујући "Читање прича са дрег краљицама", на којима мушкарци обучени у женску одећу деци читају књиге са сексуалним инсинуацијама.

Свако може да претпостави шта ове покварене представе чине психологији детета у развоју, али свакако ништа добро.

Све ово доказује оно што постаје све очигледније: западно друштво је постало развратна забрањена зона за најугроженији сегмент становништва, где чак ни верски празници не могу да избегну да буду ухваћени у трансродну мрежу.

Овог месеца на Ускрс у САД је обележаван "Дан видљивости транс особа".

Док су неки оптужили председника Џоа Бајдена да је намерно циљао на празник, Бела кућа је касније појаснила да је 31. март сваке године посвећен трансродним особама и да се ове године то само случајно поклопио са Ускрсом. Али, зар Бајденова администрација није могла да помери прославу ове године на други датум из поштовања према једном од најсветијих хришћанских празника?

Нико у САД не треба да очекује да ће се таква чуда десити ускоро. Лудост је у седлу и јаше Америку, и вероватно ће бити потребно још много студија да се успори галоп.

image