Свет

САД због дронова шире "црну листу": Санкционисано још пет компанија

Тврди се да компаније помажу производњу и набавку дронова које користе Руси и Хути
САД због дронова шире "црну листу": Санкционисано још пет компанија© Focke Strangmann/dpa

Сједињене Америчке Државе ограничиле су трговину са пет компанија уз обазложење да те компаније помажу у производњи и набавци дронова које употребљавају Русија у Украјини, као и Хути за нападе на бродове на Црвеном мору.

Министарство трговине САД додало је на "црну листу" компаније из Русије и Кине, што значи да ће добављачима, уколико би желели да им испоручују робу и технологију, бити неопходне лиценце пренео је Ројтерс.

Агенција наводи да се на том списку нашла кинеска фирма "Јиангџи Xинтуо ентерпрајз", због наводне подршке руској војсци кроз набавку, развој и ширење руских дронова.

Такође је и кинески "Шенжен Јиасибо Технолоџи" уврштен на листу као део мреже која набавља компоненте за ваздухопловство, укључујући апликације за беспилотне летелице за иранску авионску компанију, наводи се у саопштењу.

Као део те мреже, Министарство трговине САД додало је на листу санкционисаних и три руске  компаније - "Аеросила ЈСЦ СПЕ", "Делта-Аеро ЛЛЦ" и "ЈСЦ ОДК-Стар“.

Амерички Федерални регистар тврди да сви они имају везе са "израдом компоненти за производњу беспилотних летелица серије ’шахед’, које је Иран користио за напад на танкере на Блиском истоку, као и Русија у Украјини".

САД додаје компаније на "црну листу" ентитета када их Вашингтон сматра претњом по националну безбедност или спољну политику, истиче Ројтерс.

image