Свет

Амерички генерал иде у Израел: Нуди помоћ у вези са могућим нападом Ирана

Очекује се да ће високи амерички војни командант задужен за Блиски исток састати са израелским министром одбране Јоавом Галантом и високим званичницима Израелских одбрамбених снага
Амерички генерал иде у Израел: Нуди помоћ у вези са могућим нападом Ирана© Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

Командант Централне команде војске Сједињених Америчких Држава, генерал Мајкл Ерик Курила, допутоваће у данас у Израел да координише разговоре о припремама за могући напад Ирана, изјавила су два израелска званичника за "Аксиос". 

Очекује се да ће високи амерички војни командант задужен за Блиски исток састати са израелским министром одбране Јоавом Галантом и високим званичницима Израелских одбрамбених снага.

Пошто су ирански званичници јавно запретили да ће узвратити Израелу за напад на конзулат у Дамаску пошле недеље у којем је убијен високи ирански генерал, данас је "Блумберг" објавио да је напада неизбежан, и да ће се догодити у наредним данима.

Израелски званичници кажу да се припремају за могући директан напад без преседана из Ирана, који ће користити балистичке ракете, дронове и крстареће ракете за напад на израелске циљеве.

У таквом сценарију, Израел ће узвратити директним нападом на Иран, рекли су званичници. Израелски министар спољних послова Израел Кац саопштио је да ће Израел напасти Иран, ако та земља покрене напад са своје територије на Израел.

Званичник америчке одбране рекао је да је политика Министарства одбране "да се не разговара о путовању официра ради оперативне безбедности".

Молили да упозоре Иран

"Аксиос" даље наводи да су амерички и израелски званичници разговарали данима како би се припремили за ирански напад.

Министар одбране Израела Јоав Галант је разговарао у понедељак са америчким секретаром одбране Лојдом Остином, а дан касније израелски министар за стратешка питања Рон Дермер разговорао је са америлчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

"Блинкен је у среду разговарао са Галантом и поновио подршку Сједињених Држава безбедности Израела и јасно ставио до знања да ће Америка бити уз Израел против било каквих претњи Ирана и његових савезника", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Високи израелски званичник рекао је да је Израел питао САД да ли може да помогне у сузбијању иранског напада слањем приватних и јавних порука упозорења Иранцима и пројектовањем своје силе у региону.

Израел и САД су такође координисали последњих дана о заједничкој ваздушној и противракетној одбрани у региону уочи могућег иранског напада, рекао је израелски званичник.

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеј, рекао је јуче да Израел "мора бити кажњен" и да ће "бити кажњен" због напада на ирански конзулат у Сирији за који Техеран криви Тел Авив.

"Зли режим је направио грешку, мора бити кажњен и биће кажњен", рекао је Хамнеи у обраћању поводом обележавања Рамазанског бајрама.

image
VV inauguration
banner