Свет

"Мој јад, ваш рај": Демонстранти против масовног туризма на Тенерифима

Штрајкачи захтевају да власти промене туристички модел како би заштитили острво од најгорих последица туризма, попут загађења мора, застоја у саобраћају и недостатка јефтиних приступачних станова повезаних са повећањем цена некретнина због изнајмљивања по принципу "стан на дан"
"Мој јад, ваш рај": Демонстранти против масовног туризма на Тенерифима© Photo By Europa Press Canarias via Getty Images

Активисти против негативног утицаја масовног туризма на живот на Тенерифима започели су "штрајк глађу на неодређено".

Протест је организовала платформа под називом "Канариас се агота", што значи "Канарска острва су исцрпљена". 

Штрајкачи глађу траже од власти да зауставе два туристичка пројекта, од којих један укључује изградњу хотела са пет звездица поред једне од последњих нетакнутих плажа на Тенерифима.

Поред тога, захтевају да локални и регионални политичари промене туристички модел како би заштитили острво од најгорих последица масовног туризма, попут загађења мора, застоја у саобраћају и недостатка јефтиних приступачних станова повезаних са повећањем цена некретнина због изнајмљивања по принципу "стан на дан".

Радикална кампања уследила је након што су туристичке локације на Тенерифима прекрили графити "туристи, идите кући" и "мој јад, ваш рај". 

Демонстранти су негирали сваку повезаност са графитима, наводећи да су оптужбе власти да су протести "туристофобични" само њихови "прљави трикови". 

image
VV inauguration
banner