Свет

Амерички званичник: Нико, осим можда Нетанјахуа, не жели да ово измакне контроли

Немојте да урадите нешто због чега ћете зажалити, поручио је Вашингтон Израелу
Амерички званичник: Нико, осим можда Нетанјахуа, не жели да ово измакне контролиGetty © Anadolu / Contributor

Главна порука Бајденове администрације за Израел након иранског ваздушног напада своди се на следеће: Станите и размислите.

Амерички званичници очекују да ће Израел на неки начин одговорити на суботње ударе, али и јавно и приватно покушавају да убеде Израел и премијера Бенјамина Нетанјахуа да изаберу ограничен одговор уместо свеопштег оружаног контранапада који би, страхују, гурнуо регион у рат.

"Саветујемо им да удахну пре него што одговоре", рекао је "Политику" амерички званичник упознат са Блиским истоком. Ако Израел одговори, тај одговор "треба да буде пропорционалан и да овај циклус доведе до краја".

Упркос све оштријим критикама администрације Џозефа Бајдена због израелског рата у Појасу Газе где цивили умиру од глади и бомбардовања, Америка и даље остаје главни војни партнер Израела и Вашингтон је више пута нагласио "гвоздену" подршку Тел Авиву, осуђујући напад Ирана који је, пак, био одговор на бомбардовање њиховог дипломатског представништва у Сирији за који Техеран оптужује Израел.

Председник САД Џозеф Бајден, који се огласио у суботу увече поводом напада на Иран, није помињао разлике између њега и Нетанјахуа, нити фрустрације које неки амерички званичници осећају због чињенице да је, гађајући иранске војне официре, Израел ударио, како је Иран рекао, дипломатску установу - што је озбиљно кршење међународних норми.

Званичници Бајденове администрације истичу да је ирански напад у великој мери осујећен комбинацијом америчке, израелске и арапске ваздушне одбране тако да је ретко који пројектил погодио мету у Израелу. Таква координисана одбрана је доказала да Израел није изолован на глобалној сцени и да Иран не може да пробије његову одбрану, тврде су они.

Али, шта год да Израел сада уради, требало би да буде ограничено и, "с обзиром на количину ризика који преузимамо, очекујемо да ће нас обавестити пре него што било шта предузму", рекао је други амерички званичник.

Пошто је ирански напад најављен доста унапред, амерички званичници провели су већи део прошле недеље приватно саветујући Израелце да добро размисле пре него што узврате.

Нетанјаху је дуго агитовао против Техерана. Он и многи други Израелци сматрају да је Иран делимично одговоран за рат у Гази због војне подршке Хамасу.

Ипак, многи званичници Бајденове администрације, као и многи Израелци, верују да Нетанјаху - познат као Биби - жели да задржи Израел у рату како би продужио свој останак на власти. Многи Израелци га криве за напад Хамаса 7. октобра који је изазвао рат у Гази. Нови избори, на које су позвали савезници Израела у САД и члан израелског ратног кабинета, вероватно би довели до тешког пораза Нетанјахуа.

"Нико осим можда Бибија не жели да ово измакне контроли", рекао је високи амерички званичник.

image