Свет

Скот Ритер о удару на Неватим и Рамон: Најбољи системи на свету нису их заштитили од иранских ракета

"Најбољи противракетни одбрамбени систем на свету није могао да заштити локације које је требало од напада иранским пројектилима. Ко има превласт у одвраћању? То није Израел", истиче некадашњи обавештајац ЦИА
Скот Ритер о удару на Неватим и Рамон: Најбољи системи на свету нису их заштитили од иранских ракетаGetty © Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Иако Сједињене Државе имају напредни радар АН/ТПИ-2 стациониран на врху планине Хар Керен у пустињи Негев, иранске ракете погодиле су ваздухопловне базе "Неватим" и "Рамон", истиче бивши обавештајац ЦИА Скот Ритер.

По његовим речима, поменути преносни радар с великим дометом треба да открије лансирање иранских ракета и пренесе податке о њиховим циљевима израелској страни, као и америчким трупама стационираним да заштите осетљиве израелске локације укључујући град Димона (у ком се налази највећи израелски центар за истраживање нуклеарне технологије) и поменуте ваздушне базе "Неватим" и "Рамон".

"Међутим, најбољи осматрачки радар на свету, који је радио заједно са најсофистициранијом противракетном одбраном на свету, био је немоћан при иранским нападом", констатује Ритер у објави на Иксу.

Додао је да сви који јучерашње догађаје покушавају да представе као победу Израела треба да прихвате ту чињеницу.

"Најбољи противракетни одбрамбени систем на свету није могао да заштити локације које је требало да заштити од напада иранским пројектилима. Ко има превласт у одвраћању? То није Израел", закључује Ритер.

У ноћи између 13. и 14. априла, Оружане снаге Ирана извеле су масовни ваздушни напад на Израел, у коме је коришћено на стотине комада лутајуће муниције (дронова камиказа), крстарећих и балистичких ракета.

Судећи по информацијама и саопштењима званичника иранске војске, главне мете напада биле су ваздухопловне базе "Рамон" и "Неватим", у којима су, између осталог, стационирани борбени авиони Ф-16, односно Ф-15 и Ф-35 израелске авијације.

На "Неватим" је током напада пало неколико балистичких пројектила, због чега је оштећен аеродром у склопу базе, док је у "Рамону" уништено командно место, контролна соба, радар и лансери система ПВО, као и четири авиона Ф-16 из састава 201. и 253. ловачке ескадриле.

Иначе, америчка база у пустињи Негев, само 20 километара од Газе, а под кодним називом "Локација 512" је радарски објекат који надгледа небо ради ракетних напада на Израел. Пентагон јој је доделио више милиона долара два месеца пре избијања сукоба на Блиском истоку.

База, наводно, није успостављена да би САД помагале Израелу у борби против палестинских милитаната, већ због Ирана.

image
VV inauguration
banner