Свет

Израел позива више од 30 земаља да уведу санкције иранском ракетном програму

Израелски министар спољних послова Израел Кац такође тражи да те земље признају Kорпус исламске револуционарне гарде као "терористичку организацију"
Израел позива више од 30 земаља да уведу санкције иранском ракетном програмуGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Израелски министар спољних послова Израел Кац позвао је "32 земље" да уведу санкције иранском ракетном програму и да прогласе Kорпус исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) терористичком организацијом.

Кац је то објавио на друштвеној мрежи Икс, не прецизирајући којим се конкретним земљама обраћа.

Он је истакао да упоредо са војним одговором на лансирање ракета и дронова, води и дипломатску офанзиву на Иран.

"Јутрос сам послао писма у 32 земље и разговарао са десетинама министара спољних послова и личности из целог света позивајући их да уведу санкције иранском ракетном програму и да се Kорпус исламске револуционарне гарде прогласи терористичком организацијом, како би се зауставио и ослабио Иран", навео је Кац.

Кац је истакао да Иран мора да "буде заустављен сада, пре него што буде касно".

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Херци Халеви изјавио је раније да ће Израел одговорити на ирански напад.

"Припремили смо се за ово, имамо добре одбрамбене системе, знамо како да снажно делујемо против Ирана на ближим и удаљеним местима", навео је Халеви, а пренео "Тајмс оф Израел".

Халеви је нагласио да је од почетка рата у Појасу Газе, Иран покушавао да се сакрије од директног учешћа у том сукобу, али да се зна да Техеран усмерава и финансира своје заступнике у региону, од милитантне групе Хезболах у Либану, преко Јудеје и Самарије до Јемена.

image