Свет

Борељ признао: Не можемо помагати Украјини као што помажемо Израелу

Шеф европске дипломатије је подсетио и да је Израел годинама развијао "гвоздену куполу", како би се заштитио од спољашњих напада, те да је на овај систем потрошена "огромна количина новца"
Борељ признао: Не можемо помагати Украјини као што помажемо ИзраелуGetty © European Commission / POOL/Anadolu

Запад не може пружити исти степен подршке Украјини када је у питању заштита од дронова, као што је то случај са Израелом, јер се околности знатно разликују, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, након видео конференције са министрима спољних послова земаља ЕУ, преносе "РИА Новости".

"Ирански напади на Израел изведени су изнад база Француске, САД, Велике Британије и територије Јордана. Стога су ове државе реаговале у самоодбрани, а Украјина нема базе ових држава. Зато ми не можемо да пружимо исти ниво подршке, јер су околности потпуно другачије", рекао је он.

Борељ је подсетио и да је Израел годинама развијао "гвоздену куполу", како би се заштитио од спољашњих напада, те да је на овај систем потрошена "огромна количина новца".

"Чак и када би имали средства, не бисмо били у стању да изградимо такву куполу изнад Украјине за један дан", оценио је шеф дипломатије ЕУ и признао да када би он био на месту Зеленског, такође захтевао помоћ.

image