Свет

Шолцов саветник: Нема проширења ЕУ без реформе

Потребна нам је институционална реформа, макар истовремено са проширењем, поручио је Јург Кукис
Шолцов саветник: Нема проширења ЕУ без реформеwww.globallookpress.com © dpa/Kay Nietfeld

Проширење Европске уније је могуће само ако овај процес буде праћен реформом Уније, изјавио је Јург Кукис, државни секретар у немачкој влади и саветник немачког канцелара Олафа Шолца.

"Немачка ће пристати на приступање нових држава чланица само ако овај процес буде праћен реформом ЕУ како се не би угрозила способност Уније да делује", рекао је он.

Према његовим речима, успех реформе би се сводио на то "колико тешко преговарамо" и "колико јасно комуницирамо да ћемо проширење дозволити само ако дође до институционалних реформи".

"Као немачка влада, имамо врло јасне ставове о томе, а одговор је да нам је потребна институционална реформа, макар истовремено са проширењем", казао је Кукис.

Канцелар Шолц је, у говору на Карловом универзитету у Прагу крајем августа, рекао да уговори "нису уклеасни у камену" и да је потребно да се пређе са једногласног на већинско гласање у области спољне и пореске политике, нешто што се може договорити у оквиру постојећег уговора ЕУ.

За Немачку је важно да Унија спроведе реформе, а коалициони споразум чак обавезује владу да се залаже за развој ЕУ као европске федерације, пише Еурактив и наводи да је немачка влада заузела "прагматичнији" приступ којим се тражи институционална реформа у оквиру постојећег споразума.

image
VV inauguration
banner