Свет

Истрага немачких медија: Мистериозно нестали бизнисмен је жив и здрав у Москви – са љубавницом

Немачко-амерички тајкун Карл-Ериван Хауб, нестао у априлу 2018. током скијања у Цермату, у Швајцарској
Истрага немачких медија: Мистериозно нестали бизнисмен је жив и здрав у Москви – са љубавницомGetty © Sean Gallup/Getty Images

Немачки милијардер који је пре шест година нестао под мистериозним околностима испод швајцарског врха Матерхорн, можда је жив и борави са наводном љубавницом у Москви, тврди истрага медијског конгломерата РТЛ и немачког портала "Штерн".

Немачко-амерички тајкун Карл-Ериван Хауб нестао је у априлу 2018. у Цермату, у Швајцарској. Хауб је последњи пут виђен како се вози жичаром сам, што је његов тренер скијања сматрао необичним за човека који је иначе увек држао до безбедности, након чега се никад није вратио у свој хотел, пише "Дејли мејл".

Шестодневна потрага за његовим телом мултимилијардера није дала резултата, а некадашњи директор и делимични власник немачког ланца супермаркета "Тенгелман група" је проглашен мртвим три године касније.

Његов млађи брат Кристијан се 2021. године заклео на суду да не постоје назнаке да је Карл-Ериван жив.

Међутим, РТЛ након нове истраге тврди да је открио Хауба како живи са много млађом "љубавницом", Рускињом Вероником Ермиловом.

Кристијан је сада под истрагом тужилаштва у Келну због сумње да је давао лажне изјаве под заклетвом, пренео је РТЛ. Млађи брат немачког милијардера кои је преузео контролу над "Тенгелман групом" након нестанка, тврдио је да је ангажовао приватну истражитељску компанију да испита "гласине" према којима је Карл-Ериван још увек жив.

Његов адвокат Марк Бинц рекао је немачком листу "Цајт" да од оптужбе "нема ништа".

Као на филму

РТЛ тврди да је Карл-Ериван звао Ермилову 13 пута пре нестанка, те да сумња да су се током позива можда припремали за сценирање нестанка.

Немачки медији наводе да Ермилова ради као директор за маркетинг у санктпетербуршкој туристичкој агенцији специјализованој за скијаше и планинаре. 

У истрази коју је покренуо "Тенгелман" се истиче да се од 2008. године надаље у више наврата дешавало да Хауб и Ермилова бораве у истим руским градовима, а једном и у азербејџанској престоници. 

Поврх тога, истражитељи су сугерисали да она "можда ради за руску домаћу тајну службу ФСБ", али признају да се такве тврдње "не могу доказати".

Новинарка РТЛ Лив фон Бетихер спекулисала је да је до Хаубововог нестанка дошло због "пословања са Русијом или руским партнерима које је могло да га доведе у невоље на Западу.

У истрази РТЛ и "Штерна" се такође наводи да је Карл-Ериван непосредно пре нестанка звао и руског банкара Андреја Суздаљцева, а такође наводе да је међу његовим пословним партнерима био и руски олигарх Сергеј Гришин, који је преминуо у марту ове године, али о чијој сахрани, кажу, нема детаља.

Бетихер је у интервјуу за "Велт" такође спекулисала да је Хауб могао радити за руске власти.

"Могао је да делује као нека врста агента за остваривање руског утицаја у Немачкој", рекла је она и додала да се његов нестанак догодио у тренутку када је компанији "'Тенгелман' ишло прилично лоше... а ширила се у Русији".

image
VV inauguration
banner