Свет

Немачка полиција претресла просторије АфД-а у Хановеру

Претреси су извршени у седишту странке у главном граду Доње Саксоније, а уследили су јер је двојици политичара АфД-а одузет посланички имунитет због сумње да су прекршили закон о донацијама странака
Немачка полиција претресла просторије АфД-а у Хановеру© Alexander Koerner/Getty Images

Седиште политичке партије Алтернатива за Немачку (АфД) у Хановеру претресла је полиција након што је двојици политичара десничарске странке одузет имунитет, преносе "РИА Новости".

Претреси су извршени у седишту странке у главном граду Доње Саксоније, а уследили су јер је двојици политичара АфД-а одузет посланички имунитет због сумње да су прекршили закон о донацијама странака, преноси "Билд", позивајући се на полицијске наводе.

Како лист пише, претрес је почео у 9 сати по локалном времену у седишту странке, на позив немачке владе – Ландтага, а поводом истраге која се против њих води.

Они се сумњиче да нису пријавили донације на личном рачуну једног од посланика Ландтага из странке АфД-а, Ансгара Шледеа.

Како преноси "Билд", реч је о 48.000 евра.

Шледе је заменик председника АфД-а у Доњој Саксонији и намерава да се кандидује за место председника странке следећег викенда.

Раније су бројни немачки медији објавили да је АфД вероватно давао обећавајуће позиције на изборним листама у замену за готовинске исплате, а да је Шледе наводно умешан у то.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен оптужила је десничарску странку да говори против политике ЕУ и да се "диви Кремљу".

image