Свет

Демократија на делу: Пастору са листе АФД забрањено да врши службу у цркви

Пастор Михаелс је оштро критиковао црквено руководство због овог потеза, тврдећи да је он незаконит и да нема ваљано теолошко оправдање
Демократија на делу: Пастору са листе АФД забрањено да врши службу у црквиGetty © Julian Stratenschulte/dpa

Немачком пастору Мартину Михаелсу одузета је парохија и против њега је покренут поступак зато што жели да се кандидује као одборник Алтернативе за Немачку (АФД) на локалним изборима.

За време трајања поступка, Евангелистичка црква у централној Немачкој забранила је 62-годишњем пастору из града Кведлинбург (Саксонија-Анхалт) да обавља богослужења, крштења и причешћа, саопштио је портпарол цркве, а преноси "Билд".

Из Михаелсове матичне цркве наводе да је Канцеларија за одбрану устава класификовала АФД као "екстремно десничарску" организацију у Тирингији и Саксонији-Анхалту, те да он, будући пастор, има дужност да се супротстави "екстремистичким" ставовима.

Такође додају да би Михаелсов политички ангажман могао одати утисак да су "екстремно десничарске идеје" у складу са "хришћанском теологијом и ставом".

Михаелс је оштро критиковао црквено руководство због овог потеза, тврдећи да је он незаконит и да нема ваљано теолошко оправдање.

Он је додао да одлуку Канцеларије за одбрану устава о АФД сматра очигледним политичким маневром.

"Билд" додаје да се Михаелсов политички ангажман у Кведлинбургу своди на заштиту споменика.

image