Свет

Не посустају: Министри Г7 намеравају да наставе да уводе санкције Русији

Земље Групе 7 ће наставити да развијају механизме за спречавање испоруке сировина, технологија и опреме Русији, а такође ће предузети даље кораке за смањење прихода Москве од нафте и гаса, укључујући и механизам за ограничавање цене нафте
Не посустају: Министри Г7 намеравају да наставе да уводе санкције Русији© Tanjug/AP Photo/Matthew Brown

Министри спољних послова из Групе седам (Г7) наставиће да уводе санкције Русији, укључујући предузимање даљих корака у оквиру одређивања горње границе цене нафте, саопштено је после састанка у Вашингтону.

"Остајемо посвећени спровођењу финансијских и економских санкција, као и супротстављању покушајима избегавања или заобилажења наших мера, укључујући акције против субјеката из трећих земаља", наводи се у саопштењу објављеном након састанка пролећне конференције Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке.

Г7 додаје да ће наставити да развија механизме за спречавање испоруке сировина, технологија и опреме Русији, а такође предузеће даље кораке за смањење прихода Москве од нафте и гаса, укључујући и механизам за ограничавање цене нафте.

Нафтне санкције западних земаља против Руске Федерације ступиле су на снагу 5. децембра: Европска унија је престала да прихвата руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су ограничење цене за транспорт нафте морем од 60 долара по барелу.

Као одговор, руски председник Владимир Путин је указом забранио од 1. фебруара испоруку нафте страним лицима ако уговори директно или индиректно предвиђају коришћење механизма за утврђивање максималне цене.

Руска Федерација је више пута изјављивала да ће се земља изборити са притисцима санкција које је Запад почео да врши на Русију пре неколико година и наставља да расте. Москва је приметила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације.

У самим западним земљама више пута се изговарају мишљења да су антируске санкције неефикасне. Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

Не одустају ни од руске замрзнуте имовине

Земље Г7 намеравају да држе руску имовину замрзнутом све док од Москве "не наплате штету у украјинском сукобу", рекли су министри финансија и банкари Г7 у саопштењу.

"Потврђујемо нашу одлучност да добијемо исплате од Русије за штету нанету Украјини, а до тада ће руска имовина остати замрзнута под нашом јурисдикцијом", наводи се у саопштењу.

Поред тога, како се наводи у документу, земље Г7 поздрављају предлоге ЕУ да се приходи од замрзнуте руске имовине усмере "у корист Украјине".

Након почетка Специјалне војне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра.

ЕУ разматра начине да се замрзнута средства Руске Федерације користе за финансирање обнове Украјине. Европска централна банка упозорила је да би то дугорочно могло представљати ризик за репутацију европске валуте и ​​позвала да се "гледа даље од овог изолованог сукоба" и тражи друге начине за финансирање Кијева .

image
VV inauguration
banner