Русија

Статистика разоткрила европско лицемерје: Француска највећи купац руског гаса

Париз је у фебруару за 10 посто повећао куповину течног гаса од Русије, док је Будимпешта, дотадашњи рекордер, смањила увоз за трећину и тако прешла на друго место
Статистика разоткрила европско лицемерје: Француска највећи купац руског гасаGetty © Jens Büttner/picture alliance

Француска је у фебруару престигла Мађарску и постала главни купац руског гаса међу европским земљама, показујe извештај заснован на подацима европске статистике.

Француска је у фебруару од Русије купила течни природни гас (ЛНГ) у вредности од 322,3 милиона евра, што је 10 одсто више него претходног месеца. Та куповина учинила ју је главним увозником руског гаса у ЕУ, што се последњи пут десило у новембру 2023. године.

Мађарска, је постала рекордер по куповини руског гаса у децембру прошле године. Међутим, у фебруару је за трећину смањила увоз и тако пала на друго место.

Треће место по увозу руског гаса заузима Шпанија са увозом ЛНГ-а у вредности од 118,3 милиона евра.

Држава која је у фебруару највише повећала куповину гаса од Русије – чак 7,8 пута, на 110,4 милиона евра је Грчка,  а следе нове НАТО чланице, Финска и Шведска, које су удвостручиле куповину 6,6 и 4,7 милиона евра.

Европско тржиште је историјски било главно за руске произвођаче гаса. Пре експлозије на Северном току 1 и 2 и почетка Специјалне војне операције, извоз тамо је износио преко 150 милијарди кубних метара гаса, али је сада значајно опао.

image
VV inauguration
banner