Свет

Врховни командант НАТО: Авиони и ПВО системи за Украјину?

Лидери НАТО земаља можда ће се одлучити на потез који су избегавали од почекта војне операције, указује бивши адмирал морнарице САД и врховни командант НАТО-а Џејмс Ставридис
Врховни командант НАТО: Авиони и ПВО системи за Украјину?www.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Бивши врховни командант НАТО-а и адмирал морнарице САД Џејмс Ставридис сматра да ће Запад морати да повећа помоћ коју пружа Украјини у виду противваздушне одбране, али да ће се лидери НАТО земаља можда и одлучити на слање борбених авиона Кијеву, од чега су се до сада устручавали.

Ставридис је указао да би председник Украјине Владимир Зеленски најпре желео да НАТО успостави зону забране лета над Украјином, подсетивши на честе позиве Зеленског да се небо над Украјином "затвори".

Уместо тога, Ставридис је у ауторском тексту за "Блумберг" проценио да би вероватнији сценарио био да Кијев добије већи контингент напредних система противваздушне одбране, укључујући и израелску "Челичну куполу", амерички "Патриот", али можда чак и борбене авионе.

Иако су ту идеју одбацили на почетку сукоба, Ставридис је изјавио да лидери НАТО земаља поново размишљају о слању совјетских ловаца МиГ-29, или чак америчких Ф-16 Украјини, и додао да ће без таквих мера Москва наставити да доминира у ваздушном простору.

Слање авиона значи спремност НАТО-а за директно мешање у сукоб?

Након почетка руске специјалне војне операције 24. фебруара, чланице НАТО-а убрзо су почеле да шаљу велике количине наоружања Украјини, а Пољаци су већ почетком марта Кијеву понудили целокупну ескадрилу својих "мигова 29".

САД су у првом тренутку подржале ову одлуку пољских власти, али су свега дан касније промениле свој став, назвавши пољску понуду "неодрживом".

Нови извештаји су указали су да су иницијативе из Пекинга, потпомогнуте делом држава чланица ЕУ, имале пресудан утицај на САД да одустану од слања појединих врста наоружања Кијеву, укључујући авионе, хеликоптере, савремене тенкове и крстареће ракете.

Британски лист "Спектејтор", који је први открио информацију, указао је да би сам чин слања борбених авиона Кијеву послао би снажну поруку да је НАТО спреман на директнију умешаност у овом сукобу.

image