Свет

Пољска: Ипак не дамо "патриот" Украјини

Премијер Матеуш Моравјецки поручио да је пољско небо тренутно више угрожено него немачко
Пољска: Ипак не дамо "патриот" УкрајиниGetty © Sean Gallup / Staff

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је да ипак неће дати Украјини противваздушне ракетне системе "патриот", преносе "РИА Новости".

"Наши системи 'патриот', које ћемо, надам се, ускоро добити, сигурно ће служити за заштиту пољског неба, јер су то први системи који нам долазе", рекао је Моравјецки.

Премијер је подсетио да Немачка и други НАТО савезници већ имају ове ракетне системе и додао да је "пољско небо тренутно више угрожено него немачко".

Моравјецки је напоменуо да ти системи противваздушне одбране које су поставили Американци "већ дежурају у Пољској".

"Такође имамо 'патриоте' стациониране око Јасионке, хуманитарног транспортног чворишта на југоистоку земље, који бране те транспортне руте. Али то нису наши 'патриоти', већ они које су поставили наши амерички савезници", нагласио је он.

Истовремено, премијер инсистира да Немачка преда ракетне системе Кијеву, тако што предлаже да се поставе у западни део Украјине како би заштитили небо у источном делу Пољске.

"Веома ми је драго што је још једна држава понудила своје оружје ПВО система. Ми немамо такво оружје, али имамо оружје које се може назвати противракетним, а ми смо га већ пребацили у Украјину, као и многе друге земље. Позивам Немачку да учини све што је неопходно за заштиту независности и суверенитета Европе", закључио је Моравјецки.

Након пада украјинске ракете у Пољској, немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт објавила је споразум са Варшавом о патролирању пољског ваздушног простора од стране немачких ловаца "јурофајтер" и размештању система противваздушне одбране "патриот" у земљи.

Моравјецки, председник владајуће странке Право и правда Јарослав Качињски, као и заменик премијера и министар одбране Мариуш Блашчак, позвали су да се ти системи пошаљу у Украјину, а не у Пољску.

Министарство одбране Немачке је одговорило да су ови "системи ПВО део система НАТО-а и да треба да остану његов саставни део".

Русија је више пута упозоравала Запад да се игра ватром испоручујући оружје Украјини. Како је истакао министар спољних послова Сергеј Лавров, "сваки терет са оружјем ће постати легитимна мета руске војске", док је портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио да "снабдевање оружјем режим у Кијеву не помаже решавању сукоба, већ само може да има негативан ефекат".

image