Свет

Изборна кампања или председничке дужности: Ко плаћа Бајденова путовања

Летење на "марин 1" кошта између 16.700 и скоро 20.000 долара по сату, док је "Ерфорс 1" још скупљи: отприлике 200.000 долара по сату
Изборна кампања или председничке дужности: Ко плаћа Бајденова путовањаwww.globallookpress.com © © White House

Није једноставно преместити врховног команданта из тачке А у тачку Б, а још је компликованије када је реч о председнику који је у изборној трци за други мандат, преноси Асошијејтед прес (АП).

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден недавно је провео три дана у Пенсилванији, кључној држави у кампањи 2024, и планира да ове недеље буде у Вирџинији и на Флориди. Актуелни демократски председник бори се за предност у односу на републиканца Доналда Трампа док убрзава своја путовања по земљи.

Колико то кошта и ко плаћа рачуне током кампање?

Није јефтино летети председничким авионима.

Бела кућа користи хеликоптере "Сикорски" познате као "марин 1" када је председник у авиону, као и прилагођене боинг 747 који су одмах препознатљиви као култни "Ерфорс 1". 

Летење на "марин 1" кошта између 16.700 и скоро 20.000 долара по сату, према подацима Пентагона за буџетску 2022. годину. "Ерфорс 1" је још скупљи: отприлике 200.000 долара по сату, наводи агенција.

Али, те бројке су само зарез на површини стварних трошкова. Постоје и војни теретни авиони који путују испред председника како би се уверили да су његове блиндиране лимузине на месту, а да не помињемо огроман безбедносни апарат који прати председника свуда.

Када председник лети у политичке сврхе, његов изборни штаб би требало да плати рачуне. Али током изборне године, граница између дужности функционера и изборне кампање може бити нејасна.

На пример, Бајден је у среду одржао званичан догађај у Питсбургу, где је објавио свој предлог за веће царине на челик увезен из Кине. Догађај је, међутим, био не тако суптилна прилика за председника да се дружи са члановима синдиката који су важни за његов реизбор, а у својим опаскама дотакао се и Трампа.

У једном тренутку Бајден се нашалио да је бивши председник "тренутно заузет", што се односи на суђење Трампу које је недавно почело у Њујорку.

На канцеларији саветника Беле куће је да утврди колики је проценат председникових путовања везан за кампању. То одређује колико би федералној влади требало надокнадити за Бајденову кампању.

Понекад прорачуни нису јасни, на пример када Бела кућа додаје званични догађај иначе политичком путовању.

Норм Ајзен, адвокат за етику у Белој кући под председником Бараком Обамом, рекао је да су и републиканци и демократе обично строго поштовали прописе.

Без обзира на све, порески обвезници "извисе" за већину трошкова. Изборни штабови не плаћају све агенте тајне службе и остатак безбедносног апарата. У ствари, они обично покривају само трошкове путника "Ерфорс 1" који лете у јасне политичке сврхе.

Бајденова кампања и његов заједнички комитет за прикупљање средстава гомилали су новац за путовања на депозитном рачуну који води Демократски национални комитет. Од јануара 2023. до краја прошлог месеца депоновали су скоро 6,5 милиона долара.

Део тог новца иде на општу логистику кампање, као што су трошкови особља. Рачун се такође користи за надокнаду трошкова савезној влади за службене авионе који се користе за превоз председника, прве даме, потпредседнице и другог господина када путују ради реизбора.

До сада није много новца нашло свој пут назад у амерички трезор. Према најновијим доступним подацима, враћено је само 300.000 долара.

Сигурно је да ће тог новца бити много више када се Бајденова изборна кампања заврши. Трампов тим надокнадио је савезној влади скоро 4,7 милиона долара за путне трошкове током изборне трке 2020.

image
VV inauguration
banner