Свет

Ко ће смети да изађе на црту: ТВ мреже траже дуел Бајдена и Трампа

Трамп је спреман да се суочи с Бајденом "било када и било где", почевши од "сад", док је актуелни председник игнорисао ово питање, поменувши да све "зависи од Трамповог понашања"
Ко ће смети да изађе на црту: ТВ мреже траже дуел Бајдена и ТрампаGetty © Photo by Jim Bourg-Pool/Getty Images

Дванаест америчких новинских организација позива лидера САД Џозефа Бајдена и његовог (поновног) противкандидата на председничким изборима у новембру Доналда Трампа да пристану на ТВ дебате, што је уобичајена пракса током изборне трке, а некад могу да одиграју кључну улогу у одабиру новог шефа Беле куће.

"Ако постоји једна ствар око које се Американци могу сложити у ово поларизовано време, то је да су улози на предстојећим изборима изузетно високи. У том контексту, нема ничег што би могло да замени дебате кандидата пред Американцима о својим визијама за будућност нације", констатовали су, између осталих, Еј-Би-Си, Си-Би-Ес, Ци-Ен-Ен, "Фокс њуз", Пи-Би-Ес, Ен-Би-Си, Ен-Пи-Ар и Асошиејтед прес у свом саопштењу.

Међутим, како примећује британски "Гардијан", два главна кандидата су досад одбијала сучељавања с противкандидатима унутар својих странака.

Новинске агенције траже да обе кампање јавно потврде да ће њихови кандидати учествовати у три председничка и једном потпредседничком ТВ обрачуну које је одредила нестраначка Комисија за председничке дебате.

У претходној изборној трци 2020. Бајден и Трамп су се два пута сучељавали пред ТВ камерама, док је трећа дебата отказана након што је тадашњи председник Трамп био позитиван на ковид-19.

Кампања Доналда Трампа је прошле недеље позвала да се дебате одржавају раније и чешће како би бирачи могли у пуном обиму да сагледају кандидате на делу. Такође, истакла је да ће до прве заказане дебате, 16. септембра, вероватно гласати већ више од милион Американаца, док ће се за свог кандидата определити више од 8,7 милиона људи до треће дебате, која је на програму 9. октобра.

Иначе, Трамп је истакао да је спреман да се суочи с Бајденом "било када и било где", почевши од "сад", док је актуелни председник игнорисао ово питање, поменувши прошлог месеца да све "зависи од Трамповог понашања".

image