Свет

Катаиб Хезболах поново напада америчке војне базе

Ирански премијер Мохамед Шија Ал Судани се дан раније вратио из званичне посете САД, где је разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом
Катаиб Хезболах поново напада америчке војне базе© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Најмање пет ракета је лансирано из ирачког града Зумара према америчкој војној бази на североистоку Сирије, потврдила су два ирачка извора и један амерички званичник за Ројтерс.

То је први напад на америчке трупе од почетка фебруара, када су проиранске шиитске групе обуставиле ударе на америчке трупе на Блиском истоку.

Ирачки премијер Мохамед Шија Ал Судани се дан раније вратио из званичне посете САД, где је разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом.

У објави на Телеграм каналу који је повезана са групом Катаиб Хезболах наводи се да су оружане фракције у Ираку одлучиле да наставе са нападима након скоро три месеца паузе пошто нису виделе значајнији напредак у преговорима о окончању присуства војне коалиције предвођене САД у тој земљи.

Друга популарна Телеграм група блиска Катаиб Хезболаху, "Сабрин њуз", касније је објавила да није било званичног саопштења те фракције коју подржава Иран, наводи Ројтерс.

Неименовани амерички званичник је за Ројтерс потврдио да је из Ирака испаљено пет ракета на америчку базу Румалин, у Сирији, као и да није било повређених.

Званичник је то назвао "неуспелим ракетним нападом", али није одмах било јасно да ли ракете нису успеле да погоде базу или су уништене пре него што су стигле до ње.

Након тога, авион коалиције предвођене САД у Ираку и Сирији извео је напад на локацију са које је извршен напад, тврди извор Ројтерса.

image
VV inauguration
banner