Свет

Тресла се гора, родио се миш: Да ли је криза између Ирана и Израела (за сада) готова?

Верујем да можемо очекивати да се на овоме ствар за сада завршава, каже Србољуб Пеовић за РТ Балкан
Тресла се гора, родио се миш: Да ли је криза између Ирана и Израела (за сада) готова?Getty © Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Јутрошњи напад на иранску провинцију Исфахан можда најбоље описује српска пословица о тектонским активностима и глодарима, а Србољуб Пеовић са Института за европске студије каже за РТ Балкан да је то највероватније епилог најновије блискоисточне кризе (бар за сада).

На међународној сцени је завладала опипљива стрепња након што је Техеран одлучио да на удар на свој конзулат у Дамаску у којем је убијено седам високо позиционираних иранских официра одговори лансирањем стотина дронова и ракета на израелску територију, што представља потез без преседана у историји непријатељства ове две земље.

Председник САД Џозеф Бајден је одмах поручио израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу да прогласи победу у овој најновијој размени и да не одговара на напад Ирана, истакавши да Вашингтон неће подржати Тел Авив у било каквој офанзивној акцији против Израела, пренео је тада "Аксиос".

Иако је Израел остао при ставу да ће одговора бити, а тврдолинијаши из Нетанјахуовог кабинета сматрали да би недостатак истог уверио Техеран да је променио "правила игре", чињеница да је подршка Америке изостала била је јасан показатељ да ни до каквог значајног одговора неће доћи, каже наш саговорник.

"Прва и основна ствар је да Израел има доктрину да никад не пориче или признаје своју умешаност у нападе на Блиском истоку, и то не треба очекивати" ни у овом случају, каже Пеовић.

Како напомиње, разлика је била и у томе што је овог пута Москва стала на страну Техерана.

"Морамо се подсетити да је током претходних година Русија била једна врста тампон зоне, али и посредник између ових двеју регионалних сила, поготово на простору Сирије, односно између Голанске висоравни и првих иранских положаја неколико километара даље", истиче Пеовић.

Таква ситуација, оцењује, је значила да Израел није имао избора да покрене неку већу офанзиву.

"Верујем да можемо очекивати да се на овоме ствар за сада завршава", закључује Пеовић.

Подсетимо, пре него што је до израелског напада дошло, председник Ирана Ибрахим Раиси обећао је "болан" одговор и на "најмању акцију против интереса Ирана".

Међутим, будући да је избор "победника" у најновијој ескалацији подложан интерпретацији обеју страна, чини се је Техеран такође задовољан оваквим закључком.

Док су ирански државни медији пренели да су ПВО системи уништили три дрона пре него што су успели да учине било какву штету, портпарол Иранске свемирске агенције Хосеин Далириан исмејао је напад изјавом да су га Американци "сањали", а да се "напад са неколико дронова... нигде у свету не сматра нападом".

Поврх тога, Ибрахим Раиси није ни поменуо јутрошњи инцидент на данашњем обраћању у провинцији Семнан , истакавши да је узвратни напад Ирана на Израел показао, како је навео, ауторитет, челичну вољу и јединство иранског народа.

image
VV inauguration
banner