Свет

Немци у страху од Кине: Не будите наивни, Пекинг хоће да постане највећа светска сила

Немачка се сматра посебно угроженом због свог јаког индустријског сектора и добрих пословних односа са Кином, њеним главним трговинским партнером, наводи се
Немци у страху од Кине: Не будите наивни, Пекинг хоће да постане највећа светска сила© VCG/VCG via Getty Images

Због наводно све учесталијих хапшења кинеских шпијуна у Немачкој, Федерална канцеларија за заштиту устава упозорила је компаније да би требало да се чувају индустријске шпијунаже од стране Пекинга, упозоравајући их да не буду наивни и да се превише ослањају на Кину.

Упозорење заменика шефа ове канцеларије Синана Селена уследило је неколико дана након што су три немачка држављана ухапшена под сумњом да су предали технологију са војним апликацијама. У питању је случај који је указао на растућу забринутост широм Западне Европе због, наводног, кинеског шпијунирања, наводи Ројтерс.

Немачка је, како наводе, посебно угрожена због јаког индустријског сектора и добрих пословних односа са Кином, њеним главним трговинским партнером.

Влада је позвала компаније да обрате пажњу на сарадњу са Кином, али критичари кажу да се многи и даље фокусирају на "краткорочни профит у односу на дугорочну стратегију".

Када су у питању партнерства и заштита Немачке као пословне локације, Селан је позвао да се са "веома наивног и оптимистичног става према другим економским партнерима пређе на реалнији и отпорнији став".

"Имамо бројне примере где је можда превише оптимистичан и позитиван став према кинеској трговини довео до тога да су наше компаније практично распуштене", рекао је он на догађају о утицају Кине на безбедност немачких компанија.

Он је нагласио да то што кинеске фирме инсистирају да су потпуно приватне, не значи да нису подложне и подржане интересима кинеске државе.

Крајњи циљ Кине је, страхује Селан, да постане највећа економска, технолошка и политичка светска сила до 2049. године.

"Немачки привредници не комуницирају само са својим кинеским колегама, са својим трговинским партнерима. У позадини имате целу кинеску државу која следи своје интересе и у том циљу користи све потребне и расположиве ресурсе, легалне или илегалне", подвукао је Селен.

Канцелар Олаф Шолц, иначе, посетио је Кину пре само десет дана са пословном делегацијом.

image
VV inauguration
banner