Свет

Демократски конгресмен захтева хапшење "левичарских фашиста" који траже примирје у Гази

Конгресмен Адам Смит је оптужио демонстранте да покушавају да ућуткају своје противнике и застраше доносиоце одлука
Демократски конгресмен захтева хапшење "левичарских фашиста" који траже примирје у Гази© Tanjug/Meredith Seaver/College Station Eagle via AP

Демонстранти, који позивају Израел да обустави војна дејства у рату са Хамасом и који су ометали јавне догађаје и инфраструктуру у САД, практикују "леви фашизам" или "леви тоталитаризам", рекао је конгресмен из редова демократа Адам Смит.

Он је додао да такви демонстранти "оспоравају представничку демократију" и да би их требало ухапсити, преноси "Гардијан".

"Њихова тактика је застрашивање. Застрашивање и настојање да се ућутка опозиција", рекао је Смит, члан Комитета за оружане снаге америчког Представничког дома.

Конгресмен је додао да не зна "да ли постоји нешто што је левичарски фашизам. Ако желите, можете да га једноставно назовете левичарским тоталитаризмом. То је сада директан изазов представничкој демократији".

Коментаришући протесте у сопственој савезној држави, Вашингтону, Смит је је рекао да су реметилачки, агресивни протести "илегални, потпуно погрешн и изузетно опасни", додајући:

"Заиста желим да људи разумеју – и дао сам саопштење након што су прекинули састанак градске скупштине који сам покушавао да одржим у марту – шта се овде дешава."

Конгресмен је оптужио демонстранте да покушавају да ућуткају своје противнике и застраше доносиоце одлука.

"Циљ демонстраната није био да пренесу своју поруку, већ да ућуткају свакога ко се усуди да се не сложи са њима, да се побрине да се чује само један глас. А други циљ им је био да противници застраше. Зато се појављују у кућама чланова (Конгреса)", нагласио је он.

Више од 1.100 људи убијено је 7. октобра када је Хамас напао Израел, такође узевши таоце. Од тада је више од 34.000 људи убијено у израелским ударима на Газу, где се становништво такође суочава са расељавањем и глађу.

Упитан каква би врста протеста могла бити прикладна, Смит је навео недавни случај на саслушању у оружаним снагама, током ког су "људи ушли и нису ништа рекли, само су подигли крваве руке. А председавајући је то приметио и рекао: 'Не можете то да урадите, напољу сте, а они су устали и отишли'".

image
VV inauguration
banner