Свет

Изненађујућа анкета Ен-Би-Сија: Роберт Ф. Кенеди Млађи више штети Трампу него Бајдену

Иако по овој анкети у директном окршају Трамп води испред Бајдена за два одсто, када се укључи још пет кандидата, резултат се мења у корист актуелног шефа Беле куће
Изненађујућа анкета Ен-Би-Сија: Роберт Ф. Кенеди Млађи више штети Трампу него Бајдену© Tanjug/AP Photo/Jose Juarez

Најновија анкета Ен-Би-Сија, у супротности с бројним другим истраживањима америчког јавног мњења, показала је да кандидати треће стране у председничкој трци, заправо Роберт Ф. Кенеди Млађи јер остали имају занемарљиву подршку гласача, утичу више на изборни резултат бившег лидера САД Доналда Трампа него актуелног шефа Беле куће Џозефа Бајдена.

Иако по овој анкети у директном окршају Трамп води испред Бајдена за два одсто – 46 процента у односу на 44 – када се у "обрачун" укључи још пет кандидата, резултат се мења у Бајденову корист – Бајден 39%, Трамп 37%, Кенеди 13%, Џил Стајн 3% и Корнел Вест 2%.

Анкета је заправо показала да више Трампових гласача на проширеном гласачком листићу своју наклоност поклања Кенедију. Петнаест одсто испитаника који су изабрали Трампа на листићу на ком су бивши и садашњи председник САД, на широј листи су се определили за Кенедија, док је седам одсто било у случају с Бајденом.

Уз то они који гласају за републиканце много повољније гледају на Кенедија (40% позитивно, 15% негативно) него гласачи Демократске партије (16% позитивно, 53% негативно).

Треба поменути да су ови резултати супротни досадашњим анкетама у којима се истицало да кандидатура Роберта Ф. Кенедија Млађег иде наруку Трампу, а чак су се појавили и бројни гласови који заговарају идеју победничког тандема Трамп–Кенеди.

С тим у вези Бајденова кампања се фокусирала на то да дискредитује Кенедијеву кандидатуру – чак је у ту сврху мобилисала и бројне чланове ове чувене америчке породице. Наиме, на предизборном митингу у Филаделфији с Бајденом на бини је било десет Кенедијевих, укључујући и сестру независног кандидата Кери Кенеди.

image
VV inauguration
banner